Beyaz Saray'dan çekilme açıklaması

Beyaz Saray, Türkiye’nin “yakında” bir operasyon yapacağını belirterek, sınır boylarından çekildiklerini ve bundan böyle tutuklu DAİŞ’lilerden Türkiye’nin sorumlu olacağını açıkladı. 

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesinden sonra ABD, Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’na bağlı sınır boylarındaki güçlerini çekti. 

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, “Türkiye yakında uzun zamandır öngörülen Kuzey Suriye operasyonunu hayata geçirecek” dedi. 

Yazılı açıklamada, “Amerikan güçleri operasyonu desteklemeyecek veya dahil olmayacak ve İslam Devleti halifeliğini yenen Amerikan güçleri artık yakın çevrede bulunmayacak” denildi. 

Beyaz Saray, Türk işgal operasyonuna ilişkin detay vermedi. Beyaz Saray, mevcut durumda QSD’nin elinde bulunan DAİŞ’li tutukluların sorumluluğunun da Türk devletine verilme olasılığına dikkat çekti. 

Beyaz Saray, “ABD hükümeti, yakalan çok sayıda İslam Devleti savaşçılarının geldiği Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden onları almalarını istedi ancak istemiyorlar ve reddediyorlar (...) Türkiye şimdi alanda son iki yıldır yakalanan tüm bu İslam Devleti savaşçılarından sorumlu olacak” diye noktaladı.