Botan’ın asil savaşçısı: Destîna Botan

Kürdistan şehidi her fedainin yaşamı sonsuz bir destandır. O kahramanlardan biri de şehit Destîna Botan’dır. Son nefesine kadar halkını ve topraklarını savundu.

DESTÎNA BOTAN

Bişeng Durmuş (Destîna Botan), Kürdistan’ın isyan ve direniş şehirlerinden biri olan Cizîra Botan’da dünyaya gelir. Yaşama gözlerini açtığında kendisine, 1992’de Şırnak’taki Newroz kutlamasında katledilen Bişeng Anık’ın adı konulur. Yurtsever bir aile ve çevrede büyüyen Bişeng Durmuş, ailesinden aldığı yurtseverlik bilinciyle erken yaşta Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ile tanışır. Çocukluğunda ve gençliğinde hiçbir zaman sisteme teslim olmayan ve Kürt halkına dayatılan yaşamı kabul etmeyen Bişeng, sistemin kadına biçtiği rolü ve erkek egemen zihniyeti daima sorgular. 

Gerilla saflarında mücadele yürüten kadın gerillaları kendine örnek alan Bişeng, halkını ve ülkesini korumanın yolunun dağlardan geçtiğini görür. Gerilla saflarına katılan yakın akrabalarından da etkilenen Bişeng, DAİŞ çetesinin Rojava ve Şengal’e yönelik soykırım saldırılarına karşı mücadele etme kararı alır. Özellikle Cizîr’de Özyönetim Direnişi sırasında işgalci Türk devletinin Kürt halkına uyguladığı vahşetin intikamını almak için 2015’te Botan’da gerilla saflarına katılır. Bişeng Durmuş, özgür dağlara ulaştığında Destîna Botan ismini alır. Yeni savaşçı eğitimini Botan’da alır ve eğitimlere büyük bir coşkuyla katılır. Dağ ve gerilla yaşamına kısa sürede motive olan Destîna Botan, başarılı bir eğitimden sonra pratik çalışmalara dahil olur, üstlendiği her çalışmayı layıkıyla yerine getirmeye çalışır. 

DURUŞUYLA YOLDAŞLARINI ETKİLER

Yoldaşları gibi cesur bir savaşçı olarak gerilla güçleri arasındaki yerini alır. Botan’daki çetin savaş ortamında pratik tecrübeler kazanarak Medya Savunma Alanları’na geçer. Hedefini büyüten ve büyük bir kararlıkla yetkin bir gerilla olmayı amaçlayan Destîna Botan, bulunduğu her yerde duruşuyla yoldaşlarını da etkiler. Yoldaşlarıyla birlikte bir amaç ve dava uğruna aynı mevzide mücadele etmek, savaşmak onlar için büyük bir gurur ve onurdur. Yoldaşlık ilişkilerinde öyle büyük bir bağ vardır ki, en zor anlarınızda bile yoldaşınız sizi bırakmaz. Gerilla Destîna Botan'da da bu yoldaşlık özelliği vardı. Bu özelliklerini de devrimci yaşamının temeli yapardı. 

ŞEHİTLERE LAYIK OLMA BİLİNCİ

Gerilla Destîna, dönem taktiklerinde hakimiyet kazanmak, daha güçlü çıkışlar yapmak ve düşman saldırılarına cevap olmak için uzmanlaşma eğitimi alır. Eğitim sürecini iyi değerlendiren Destînal, eğitimin ardından uzman bir YJA Star gerillası olarak Medya Savunma Alanları’nda devrimci görevler üstlenir. Her göreve şehitlere layık olma bilinciyle yaklaşarak Apocu bir militan haline gelen Destîna, artık her anlamda Botan alanına dönmeye hazırdır. Gerilla Destîna, hayallerini gerçekleştirmek için biran önce yola çıkmayı bekler. Bakûr’a gitme önerisinin kabul edilmesinin ardından Botan’a geri dönme heyecanı sarar gerilla Destîna’yı ve bu coşkuyla Bakûr’a doğru yolculuğa çıkar. Tecrübeleri, askeri yetkinliği ve ideolojik birikimiyle Türk devletinin saldırılarına cevap olmak isteyen gerilla Destîna, Kürt halkına yönelik katliamın hesabını düşmandan soracaktır. 

FEDAİ ÇİZGİYİ ESAS ALAN MÜCADELE

Botan alanında fedakar, özverili ve cesur bir gerilla olarak tanınan Destîna Botan, Rêber Apo’nun fedai çizgisini esas alır ve bu temelde mücadele yürütür. Bir YJA Star gerillası olarak şehit Zilan ve Beritan’ın direniş mirasına sahip çıkar ve Botan alanında tarihi bir görev üstlenir. Direnişçi, inançlı ve kararlı duruşuyla yoldaşlarına örnek olur. Halkının özgürlüğü ve topraklarındaki işgale son vermek için cesur bir şekilde düşmana karşı amansız bir mücadele sergileyen Destîna Botan, 25 Temmuz 2024'te işgalci Türk devletinin Botan alanına yönelik başlattığı saldırılar sonucu yoldaşları Benda Amed (Semra Ayverdi) ve Baran Xemlîn (Seyîtxan Sencer) ile birlikte şehitler kervanına katılır. Son nefesine kadar halkını ve topraklarını savunan şehit Destîna Botan, ülkesinin binlerce fedai kahramanlarından biri olur.