Demirtaş’ın yargılandığı bir davada reddi hakim talebi

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davalardan birinde, savunma avukatları reddi hakim talebinde bulundu.

Demirtaş’ın kapatılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı iken 27 Aralık 2013 tarihinde partinin Şırnak İl binasında katıldığı etkinlikten dolayı hakkında açılan davanın duruşması Ankara 44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Demirtaş mahkemenin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılma talebini tutsak edildiği cezaevinden reddetti. Demirtaş, daha önceki bir dilekçesinde duruşmaya bizzat katılmayı istemişti.

Demirtaş’ın avukatı Aydın Erdoğan, dava dosyasının Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 2017/189 esas dosyası ile birleştirilmesini talep etti.

Erdoğan, “Aynı suçtan başka dosyalar olduğu için birleştirilmesini talep ediyoruz. Her iki dosyanın birleştirilerek, değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Mahkeme heyeti Demirtaş’ın avukatlarının dosyanın birleştirilme talebi ve huzurda beyan alınması talebini reddetti.

Avukatlar ise esas hakkında savunma yapmayacaklarını belirterek, reddi hakim talebinde bulundu.

Avukat Erdoğan, usule ilişkin itirazları olduğunu ve mahkeme heyetini reddettiklerini belirtti.

Mahkeme başkanının avukat Erdoğan’ın sözünü kesmesi üzerine savunmasına devam eden Erdoğan, şöyle tepki gösterdi: “Sözümü kesmeyin ret edilmiş hakimsiniz. Rabia Selma Şentürk Akdeniz olarak sizi reddediyoruz. Sözü edilen esasa dair savunma yapmıyoruz.”

Mahkeme heyeti dava dosyasında avukatların reddi hakim talebinin değerlendirilmek üzere Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine ve bir sonraki duruşmanın da 7 Ekim tarihine ertelenmesine karar verdi.