Fransa’da evde kalma uygulaması 1 ay daha uzatıldı

Covid-19 pandemisi nedeniyle 17 Mart’tan bu yana Fransa’da yürürlükte olan yasaklar 11 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Canlı yayında halka seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni korona virüsü Covid-19 nedeniyle sadece belli durumlarda sokağa çıkılmasına veya işe gidilmesine izin verilen evde kalma uygulamasının üçüncü kez uzatılacağını duyurdu. Macron, bu tarihin 1 Mayıs İşçi Bayramı ile 8 Mayıs İkinci Dünya Savaşı Zafer günü nedeniyle tatillerin ardından gelen ilk Pazartesi olan 11 Mayıs olacağını söyledi.

‘HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK; HERKESE MASKE VERİLECEK’

Konuşmasının başında tüm dünya ülkelerinin Covid-19 krizi karşısında benzer sorunları yaşadığını savunan Macron, Fransa’nın da özellikle sağlık sisteminin salgına karşı hazırlıksız olduğunu itiraf etti. Ülkesinin kriz nedeniyle zorlu günler yaşadığını dile getiren Macron, başta hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin yatak kapasitelerinin arttırılması, oksijen makinelerinin ve maske ile diğer tıbbi korunma ürünlerinin üretim ve satışının da hızlıca arttırıldığını söyledi.

Macron, Covid-19 test sayılarının önemli oranda arttırılacağını, ayrıca 11 Mayıs’tan sonra özellikle toplu taşıma araçlarını kullanma amaçlı olmak üzere tüm ülkeye yetecek kadar maskenin hazır olacağını söyledi.

OKULLAR ÖZEL PLAN DAHİLİNDE AÇILACAK

11 Mayıs’tan itibaren ticarethaneler, okullar ve kreşlerin aşamalı olarak açılacağını belirten Macron, özellikle okullar için hükümetin özel bir plan hazırlanacağını söyledi. Macron, halen uygulanan evden ders çalışma uygulamasının dar gelirlilerin yaşadığı birçok semt ve mahallelerde ailelerin maddi imkansızlıkları nedeniyle başarılı olmadığını kabul ederken, çocuklu aileler ile maddi açıdan zor durumdaki üniversite öğrencilerine ek maddi yardımlar yapılacağını duyurdu.

Ancak normalde mayıs ve haziran aylarına kadar ders veya sınavların olduğu üniversitelerde ise uzaktan eğitim 11 Mayıs’tan sonra da devam edecek.

RESTORAN VE KÜLTÜREL ALANLAR ŞİMDİLİK KAPALI

Halka açık bazı ticarethanelerin aşamalı olarak açılacağını, ancak restoran, bar, tiyatro, sinema gibi yerlerin de ayrı bir plan dahilinde aşamalı olarak açılması için çalışılacağı bilgisini verdi. Bu tür işyerleri için herhangi bir tarih vermeyen Macron, festivallerin ise en az Temmuz ayı ortasına kadar yasaklanacağını belirtti.

Emmanuel Macron, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerle sınırların açılmasına ilişkin ise herhangi bir tarih vermedi.

Macron, bir aya yakın bir süredir uygulamada olan evde kalma uygulaması nedeniyle sayıları 6 milyonu bulan geçici işsizlere verilen yardımların sürelerinin uzatılacağını, buna ayrılan bütçenin ise arttırılacağını söyledi.

‘BARIŞ ZAMANINDAKİ EN AĞIR KISITLAMALAR’

Macron halen uyguladıkları evde kalma uygulamasıyla getirilen kural ve kısıtlamaların daha katı bir biçimde sürdürüleceğini de duyururken, ‘Barış zamanındaki en katı kuralların’ uygulandığını kabul etti.