GÜNDEM 13 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HPG gerillası Agit İpek’in cenazesinin PTT kargo ile annesine gönderilmesinin insanlık dışı olduğunu söyleyen İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, "Bu yaklaşım hangi dinde, vicdanda ve ahlakta var" diye sordu.

-Karlsruhe’deki Ellwangen kampındaki Covid-19’a karşı pozitif ve negatif olan mülteciler iç içe yaşamak zorunda bırakılıyor.

-Van’da koronavirüsü şüphesiyle hastaneye yatırılanlar tedavi edilmediklerini, sadece hücre gibi yerlerde karantinada tutulduklarını söyledi.

-Kononavirüsten kaynaklı insanların evlerinden çıkamadığı bugünlede Kürtçenin öğrenilmesi ve geliştirilmesi amacıyla internetten eğitim çalışması başlatan Fêrgeha Kurdî ilk videosunu bugün (13 Nisan Pazartesi) günü yayınlayacak.

-Avrupa Birliği İç Pazar Komiseri Thierry Breton, Covid-19 pandemisi nedeniyle birçok ülkede gündeme gelen zorunlu mobil takip uygulamasının söz konusu olamayacağını belirtti. Ancak endişeler devam ediyor.

-Danimarka’ya bağlı özerk bölge Groenland, koronavirüs vakalarının tümünün iyileştiği ilk bölge oldu.

-Demokratik Kongo Cumhuriyeti (RDC), 13 Nisan’da Ebola salgınına son verdiklerini açıklamaya hazırlanırken, ancak Beni kentinde bir kişinin Ebola’da ölmesi yeniden endişe kaynağı oldu.

-Covid-19 pandemisi ile birlikte geliştirilen tedbirler nedeniyle doğadan iyi haberler gelmeye devam ediyor. İnsan aktivitelerinin azalması, sismik aktivitelerin azalmasına da yol açtı.

-Bilim insanları, Covid-19 pandemisinin neden Güney Avrupa’yı Kuzey Avrupa’dan daha sert vurduğunu araştırıyor. Genetik mirasla ilgili olduğu düşünülüyor.