GÜNDEM 14 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP Van Milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç, hükümetin infaz düzenlemesi ile militarist güçleri, tecavüzcüleri ve katilleri koronavirüs salgınından korurken, siyasi tutsakları ölüme terk ettiğini söyledi.

-Rojava’da Enternasyonellerin Özgürlük Taburu savaşçıları, buradaki çalışmalarını sürdürürken salgından dolayı ülkelerindeki durumu da takip etmeye çalışıyor.

-DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Türk devletinin baskı yapıp Mexmûr’a ambargoyu devam ettirdiğini belirterek, bunun artık sonlandırılmasını istedi.

-İşgalci Türk devleti ve çetelerinin vahşetinden dolayı Waşokanî Kampı’na yerleşmek Serêkaniyêli Necah ile Fahrettin Mihemmed çifti, “YPG ve YPJ savaşçıları Serêkaniyê’yi işgalcilerden temizleyecektir” dedi.

-HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Agit İpek’in cenazesinin ailesine kargo ile gönderilmesinin kötülüğün en zirve noktası olduğunu vurguladı.

-Covid-19 salgını ile cezaevlerinde yaşanan ölümlere dikkat çeken HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, cezaevlerinin bir ülkenin turnusol kağıdı olduğunu söyledi.

-Yeni tip korona virüsü Covid-19 nedeniyle birçok sektörde aktivitenin durmasıyla başlayacak ekonomik kriz, başta üniversite öğrencileri olmak üzere dar gelirliler veya günü birlik çalışan bireyleri vuracak.

-AB Komisyonu’nun bankacılık sisteminde çevre ve sosyal faktörleri irdeleyecek bir raporun hazırlanması görevini dünyanın en büyük petrol yatırımcılarının hissedarına vermesi, iklim politikasındaki çelişkileri doğruluyor.

-1986’da büyük bir felakete yol açan nükleer patlamanın yaşandığı Çernobil yakınlarındaki yangın, radyoaktif maddelerin olduğu alana doğru ilerliyor.