GÜNDEM 15 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Rojava’da Kürt halkının yanında yer alan enternasyonalist savaşçı ve devrimciler koronavirüs salgını ile mücadele eden Avrupa halklarına dayanışma mesajı yolladı.

-Marmara TUAY-DER, siyasi tutsakları kapsam dışı bırakan infaz düzenlemesi Meclis’ten geçmesine rağmen kampanyasını sürdürüyor.

-Dayanışma kültürü Kürdistan’da hep vardı. Bir köyün ötesine geçmeyen yaşam tarzında dayanışmayla ayakta kalmak mümkündü. Bu yaşam tarzı, Kürtçe sözlü edebiyatıyla harmanlanıyordu.

-Halktan zorla para toplayan AKP-MHP hükümeti, Kürdistan illerinde yapımı devam eden saray ve cezaevlerine ise milyonlarca lira aktarmaya devam ediyor.

-Kürdistan halkı ile dayanışmak amacıyla başlatılan "Kardeş Aile" kampanyasına ilişkin CDK-F tarafından yapılan açıklamada, "Bu kampanya sıradan bir maddi yardım kampanyası değildir. Bu zor süreçte her Kürt Kürt bir aileyi kardeş edinmeli" denildi.

-Dünya genelindeki 100 milyonu aşkın çocuk kızamık aşısından mahrum kalırken, Covid-19 tehlikesi nedeniyle yaşanan bu sorunun virüsten çok daha fazla ölüme neden olabileceği düşünülüyor.

-Dünya ülkeleri Covid-19 pandemisinin yayılmasını önlemeye çalışırken, birçok yoksul ülkede gıda sıkıntısı nedeniyle karantina uygulamaları başarısız oluyor.

-Covid-19 salgınına hazırlıksız yakalanan ülkelerden Fransa’da AB dışından gelen yabancı doktorların çalışmalarına izin veren düzenlemelerde değişikliğe gidilecek.

-G7 ülkeleri, yaklaşan büyük ekonomik kriz nedeniyle daha da zorlanacak olan yoksul ülkelerin borçlarını ‘geçici olarak’ askıya almada uzlaştılar.

-Harvard Üniversitesi uzmanlarına göre virüslerin yayılmasını önlemeye yönelik uygulanan sosyal mesafenin 2022 yılına kadar sürmesi gerekebilir.