GÜNDEM 3 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarla sonuç alamayacağını belirten KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok: Kürt demokrasi hareketi, Türkiye demokrasi güçleri kendilerine güvenmeli ve AKP-MHP faşist iktidarının sonunun yaklaştığını bilmelidirler.

-8 Mart vesilesiyle Avrupa’da düzenlenecek eylemlere kitlesel katılım çağrısı yapan TJK-E, “Avrupa’nın onlarca merkezinde ‘Kadın kırımına Karşı Özgür Kadını ve Özgür Toplumu Savunma Zamanı’ şiarıyla eylem ve etkinliklerimizle alanlarda olacağız” dedi.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması amacıyla yürütülen Fransa’nın Strasbourg kentindeki AK önünde düzenlenen Özgürlük Nöbeti’ni Drancy’den gelen Kürdistanlılar devraldı.

-12 Şubat günü Almanya’nın Dresden kentinde uluslararası komployu protesto etmek amacıyla bedenini ateşe vererek şehit düşen Halil Şen için bugün Dresden'de cenaze töreni düzenlenecek.

-Sanal medya devi Facebook’un 2018 yılında Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgali sırasında Türk devleti ile anlaşarak YPG’ye sansür uyguladığı ortaya çıktı.

-Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) sürdürdüğü "Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden 100 Bin İmza” kampanyası kapsamında toplanan imza sayısı 96 bini buldu.

-Awazê Çiya Müzik Grubu, Garê’ye yönelik işgalci Türk devletinin düzenlediği saldırılara yürütülen direnişe ilişkin bir klip hazırladı.

-İngiliz bilim insanları, bugüne kadar yok oluşlarına dair farklı teorilerin üretildiği Neandertallerin manyetik kutuplardaki ani değişimler sonucu yok olduklarını savunuyor.

-Fransa’da Kilise’de 1950’li yıllardan bu yana yaşanan sübyancılık skandalının mağdurlarının sayısının bilinenden en az 3 kat daha fazla olduğu bildiriliyor.

-Grönland’da başta yerli halk olmak üzere birçok kesimin karşı çıkmasına rağmen gerçekleştirilmek istenen uranyum madeni projesi, bölgenin sınırlarının çok ötesinde bir etkiye sahip.