GÜNDEM 7 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları, tecridin kalması için adımlar atılması gerektiğini kaydederken; salgın koşullarında tutsakların açlık grevinde büyük tahribata uğramamalarını önlemek için kamuoyuna seslendi.

Besta bölgesindeki 5 gerilla, yerlerinin tespit edilmesiyle birlikte yoğun bombardımana maruz kaldı, ancak saldırıdan sağ çıkmayı başardı.

Taylan Kaçar, Kadıköy'de bir bar işletiyor. Sırf kağıt üzerinde bar ruhsatı olduğu için salgının başladığı Mart ayından beri işyeri kapalı. Ancak kendisinden kira ve vergi tahsil edilmeye devam ediyor. Kaçar, "Koronadan değil, açlıktan öleceğiz" diyor. 

İranlı yetkililer, askeri nükleer programın mimarı Muhsen Fahrizade'nin yapay zeka desteğinde uydu ile yönetilen bir mitralyözle öldürüldüğünü bildirdi.

Alman hükümeti, aralarında Kürtlerin de bulunduğu 86 mülteciyi yakın zamanda Bulgaristan’a sınırdışı edeceğini açıkladı. Sofya hükümetinin son dönemlerde Erdoğan rejimiyle yakın ilişkileri mültecilerin açısından ciddi endişe yaratıyor.

Hava kirliliğine ve küresel ısınmaya karşı mücadele amacıyla büyük kentlerde bol bol ağaç dikilmesini eleştiren peyzaj mimarları, yoğunluktan ziyade kaliteye önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uzay atıklarının temizlenmesi için dünyada bir ilk olan anlaşma imzaladı. İsviçreli bir start-up ile yapılan anlaşma, yörüngedeki insan kaynaklı kirliliğe ilişkin yeni bir pazarın yolunu da açıyor.