HDP dört cezaevindeki duruma dikkat çekti

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Kayseri, Tarsus, Kürkçüler ve Antalya’daki cezaevlerinde hasta tutsakların maruz kaldığı uygulamalara dikkat çekti.

Hatimoğulları, Kayseri Kadın Cezaevi’nde bir tutsağın hastalığına rağmen sevkinin yapılmadığını, diğer cezaevlerinde de hak ihlallerinin sürdüğünü kaydetti.

Hatimoğulları şu açıklamayı yaptı: “Kayseri Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu Çölyak hastası olan Merve Aydoğan, ailesi ile yapmış olduğu telefon görüşmesinde 3 Nisan’da başlayan baş dönmesi, mide bulantısı ve görme kaybının halen devam ettiğini iletmiştir.

Revir doktoruna görünen Merve Aydoğan’ın bu şikayetlere rağmen hastaneye sevki yapılmadığı gibi başka bir doktor "göz ölçüm makinası olmadan tanı koyamayacağını, beyinde tümör varsa, tansiyon vurmuşsa böyle bir anda gözde görme kaybı" olabileceğini söylemiş, antibiyotik yazarak koğuşa göndermiştir.

Merve Aydoğan'ın aniden gelişen görme kaybı ve günlerdir aralıksız süren rahatsızlıkları için neden hastaneye sevki yapılmamıştır?

Diğer hasta mahpus Rojda Tokcu ile birlikte cezaevi müdürü ile görüşen Merve Aydoğan şikayetlerinin sonuçsuz bırakıldığı, cezaevi müdürü ve gardiyanların dalga geçerek, psikolojik şiddet uyguladığı iddiasında bulunmuştur.

Kayseri Kadın Cezaevi dışında diğer cezaevlerinde de hak ihlalleri devam etmektedir.

Tarsus 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan kalp hastası Hadi Elçiçek, Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevinde Hepatit B ve akciğer rahatsızlıkları olan Mazhar Güler ve Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde kalan şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları olan Serhat Tuncer; aileleri ile yaptıkları telefon görüşmelerinde Koronavirüs salgınına karşı cezaevlerinde hiçbir tedbirin alınmadığını anlatmışlardır.

Hadi Elçiçek ailesine, bir kadın gardiyanda koronavirüs çıktığını, karantina uygulamasının olmadığını 2 günde bir havalandırmaya çıktıklarını, kendilerine kişisel temizlik malzemelerinin verilmediğini, gardiyanların hijyen kurallarına uymadığını, sıcak ve soğuk suyun düzenli akmadığını aktarmıştır.

Tarsus 2 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevinde bir gardiyana Kovid-19 tanısı konulduğu doğru mu? Gardiyanın temasta bulunduğu kişiler karantinaya ve takibe alındı mı?

Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan, Hepatit B ve akciğer rahatsızlıkları olan Mazhar Güler, koronavirüs salgınına dair idarenin gerekli önlemleri almadığını, kişisel temizlik malzemeleri verilmediğini, düzenli sıcak ve soğuk su akmadığını, koğuşların dezenfekte edilmediğini, yeteri kadar eldiven ve maske verilmediğini, yemekhanelerdeki personellerin eldiven ve maske takmadıklarını ve yemeklerin sağlıksız olduğunu,

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde kalan Serhat Tuncer ise; şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıklarının olduğunu, kaldığı koğuşta kendisi gibi kronik hastalıkları olan tutukluların olduğunu söylemiş, "Kişisel temizlik malzemeleri verilmiyor. Revire ve hastaneye gitmede sorun yaşıyoruz. Havalandırmaya çıkarılmadıklarını belirtmişlerdir.

Cezaevi çalışanları tarafından mahpuslara uygulanan kötü muamelenin bu görevlilere yönelik cezasızlık politikası ile ilgili olduğu yönünde kanı oluşmaktadır. Can kayıplarına neden olan Kovid-19 salgını kapsamında cezaevlerinde alınan önlemler yetersizdir. Bulaşının artmaması için mevcut durum tespit edilmeli ve bir an önce gerekli önlemler alınmalıdır.”