Keskin: AKP artık suçu inkâr etmiyor, sahipleniyor

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, JİTEM davalarının kapatılmasının arkasında AKP-derin devlet uzlaşması olduğunu vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, binlerce faili meçhul cinayet işleyen JİTEM’in yargı eliyle aklanmasını ANF’ye değerlendirdi. Ülkenin derin bir yapı tarafından yönetildiğini belirten Keskin, bu nedenle JİTEM davalarının cezasızlıkla sonuçlanmasına şaşırmadığını söyledi. İktidara ilk geldiğinde 'beyaz Toros’lar döneminin biteceğini vadeden AKP’nin, bugün onların sahibi derin devletle uzlaştığına işaret eden Keskin, şunları kaydetti: “AKP ilk iktidara geldiğinde coğrafyayı yöneten derin yapıyı çözeceğini vadediyordu. Gerçekten de bir dönem Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin ön planda olduğu süreçte dönemin başbakanı Erdoğan kayıp yakınlarıyla buluşarak onlara birtakım sözler verdi. Ama ne zaman ki politika değiştirip derin devletle açık bir uzlaşmaya gitti, o zaman onu Mehmet Ağar, Tansu Çiller, Süleyman Soylu gibi Beyaz Toros’ların esas şoförlerinin yanında görmeye başladık.”

‘ŞİDDET DEVLET ELİYLE MEŞRULAŞTIRILIYOR'

Bu uzlaşma sonucunda Ergenekon’dan başlayarak JİTEM davalarının da kapatıldığını belirten Keskin, en kötüsünün de şiddetin devlet eliyle meşrulaştırılması olduğunu vurguladı. Keskin, devletin 1990’lı yıllarda işkence ve gözaltında kayıp olaylarındaki sorumluluğunu inkâr ederken, bugün açıkça bu suçları sahiplendiğine işaret etti. Keskin, jandarma istihbaratın sosyal medya hesaplarından sahte isimlerle paylaşılan savaş suçları görüntülerini örnek göstererek, yayımlanan bu işkence görüntülerinin altına ise insanların övücü yorumlar yapabildiğini hatırlattı. Kadın cinayetlerinin, işkencelerin artmasında şiddetin devlet eliyle meşrulaştırılmasının yattığını kaydeden Keskin, şöyle konuştu: “Biz bugün kadın cinayetlerinin artmasını da, işkenceleri ve sokaktaki şiddeti de, hepsini bununla birlikte değerlendirirsek ancak çözüm bulabiliriz. Artık şiddet meşru bu toplumda. En çok izlenen dizilere bakın, hepsi şiddet içeren diziler. Toplum şiddeti sever bir toplum oldu; bu yaratıldı özellikle. Devlet zaten bundan besleniyor; o nedenle JİTEM davalarının bugün kapatılmasına, beraat ile sonuçlanmasına hiç şaşırmıyorum, aksine ceza verseler şaşırırdım.”

‘BU DÖNGÜYÜ KIRABİLİRİZ'

Derin devlet adına cinayetler işleyenlerin ellerini kollarını sallayarak dolaştıklarını, belirli makamlarda olduklarını belirten Keskin, sadece insanları kaçıran arabaların markasının değiştiğinin, aynı zihniyetin ise iş başında olduğunun altını çizdi. Özellikle de 'çözüm süreci'nin sona erdirilmesiyle tekrar 1990’lı yılların baskı ve korku iklimine geri dönüldüğüne dikkat çeken Keskin, “Şu anda iktidarda olan 1990’lar devletidir. Bu açıdan muhalefet tepkisini sadece Erdoğan karşıtlığı üzerine kurmamalı, aynı zamanda bu derin devlet yapısına yöneltmelidir” dedi. Son olarak bu döngünün kırılacağına inancının tam olduğunu kaydeden İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, dünyayı direnenlerin değiştireceğini vurguladı.