LUO: Kürtlerin Libya'da ne işi var, anlamakta zorlanıyoruz!

Libya Ulusal Ordusu(LUO) Basın Merkezi, Libya'da bulunan Roj savaşçılarının Türk istihbaratına bağlı "Bozkurtlar" yapısı içerisinde yer aldığını belirtti. "Kürtler nasıl ve niçin bu yapının içerisinde olduğu konusunda şoktayız" dedi.

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed El-Mismari, Türk devletinin Libya'ya gönderdiği çeteler arasında kendilerine "Roj Pêşmergeleri" diyen grupların da olduğunu söyledi.

Ahmed El-Mismari, dün düzenlediği basın toplantısında Libya’ya gönderilen “Şakir Ferman Salih Bonciq Hîrfekê” isimli çete üyesinin, Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde Roj savaşçıları ile birlikte eğitim gördüğünü söyledi.

Söz konusu kişinin Rojava'nın Tirbêsipiyê kentinden olduğunu ve "Hesen Cizirî" kod ismini kullandığını Hewlêr’de Türk devleti tarafından eğitim gördüğünü dile getirdi. Söz konusu açıklama, Kürt kamuoyunda yankı uyandırdı.

Kürdistan Bölge Hükümeti parlamenteri Şêrko Azad Gelalî, Partlamento Başkanlığı'na gönderdiği mektupta, "Roj pêşmergeleri isimli yapının "Pêşmergenin adını kirlettiğini ve bu yapının lağvedilmesi gerektiğini" belirtti.

'ÖRGÜTLÜ BİR ŞEKİLDE GÖNDERİLMİŞLER'

Söz konusu yapının Libya'daki varlığına ilişkin detaylı bilgiler için ulaştığımız Libya Ulusal Ordusu Basın Merkezi, "söz konusu kişilerin örgütlü bir şekilde Türk devleti tarafından bölgeye gönderildiklerini düşündüklerini" belirtti.

Libya Ulusal Ordusu Basın Merkezi tarafından verilen bilgide "Bir kişi tek başına çıkıp da savaşmak için Libya'ya gelmez. Elimizdeki bilgilere göre, bunlar örgütlü bir şekilde getirilmişler" denildi.

'2000 DOLAR MAAŞ ALIYORLAR'

Basın Merkezi, söz konusu yapının nasıl Libya'ya geldiğine ilişkin ise şu yanıtı verdi: "Türk devletinin Suriye'den Libya'ya sevk ettiği teröristlerin varlığı 2019 yılının ikinci yarısında başladı. Esir alınanlar 2 bin dolar maaş karşılığında Türk devleti tarafından bölgeye gönderildiklerini belirtiyor."

'KENDİLERİNİ BOZKURTLAR OLARAK İSİMLENDİRİYORLAR

Libya Ulusal Ordusu Basın Merkezi, kendilerini Roj savaşçıları olarak isimlendiren yapının varlığına ilişkin de şu bilgileri verdi: "İçlerinde Suriyeliler de var. Bozkurtlar olarak kendilerini tanımlıyorlar. Hewlêr'de Türk istihbaratı tarafından eğitildiler. 2 bin dolar maaş aldıkları belirtiyorlar. Doğrudan Türk istihbaratına bağlılar. Bizler de Kürtler nasıl ve niçin bu yapının içerisinde yer alarak burada bulundukları konusunda şoktayız."

ROJ SAVAŞÇILARININ DÜNÜ BUGÜNÜ

Kendilerine "Roj Pêşmergeleri" adını veren ama Kürt kamuoyunda hiçbir karşılıkları olmayan bu yapı, daha önce de Rojava ve Şengal'e yönelik saldırılarda sık sık gündeme geldi.

KDP orjinli Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi’ne (ENKS) bağlı olan bu gruplar, Rojava’da teşhir olup tutunamayınca Güney Kürdistan’a kaçtı ve orada kamplara alınarak eğitildi.

Suriye krizinin başladığı 2011 yılında ülke genelinde eylemlerin başlamasıyla birçok farklı grubun oluşmasına benzer şekilde Rojava’da da birçok farklı grup, farklı isimlerle ortaya çıktı.

İHVAN VE EL KAİDE İÇERİSİNDE ÖRGÜTLENDİLER

Söz konusu yapı, kendilerine "Suriye muhalefeti" diyen İhvanı Müslim ve El Kaide menşeili gruplar içerisinde örgütlenmeye başladı.

Efrîn, Kobanê ve Cizîrê bölgelerinde Tabûra Azadî, Tabûra Selahadîn Eyûbî, Yusif El Ezma ve Tabûra Komele gibi isimlerle kurulan bu grupların ilk hedefinin Kürtler olması ise dikkat çekti.

TIL ERAN VE TIL HASIL KATLİAMLARINDA YER ALDILAR

Halep’te Kürt mahallelerinde provokatif eylemler yapan bu gruplar 2013 yılında Halep kırsalındaki Til Eran ve Til Hasil katliamlarında da El Nusra ile birlikte hareket ettiler.

Dîlok’ta (Antep) yapılan toplantı sonrası Til Eran ve Til Hasil'a yapılan saldırılarda bu gruplardan bazıları bulundu. Yine Efrîn’de Qastel Cindo saldırılarında ÖSO yapıları içerisinde yer aldılar.

Kobanê’de de Kürtlere karşı el altında üyelerine silah dağıtan bu grupların türevleri ÖSO için vergi adı altında haraç toplamayı da ihmal etmedi.

Cizîrê’de kurulan Tabura Neviyên Barzani (Barzani’nin Torunları Taburları), Tabûra Mîşel Temo ve Tabûra Şêx Maşûq isimleriyle kurulan grupların da ilk hedefi yine Kürtlerdi.

SERÊKANIYÊ SALDIRILARINDA YER ALDILAR

El Nusra çetelerinin 2013 yılındaki Serêkaniyê saldırıları sırasında bu grupların üyelerinin bir bölümü Nusra çeteleriyle Ceylanpınar’dan Serêkaniyê’ye girerken, bir kısmı ise onları kentte karşılıyordu.

Ancak Serêkaniyê saldırılarının kırılmasından sonra bu gruplar önce Ceylanpınar’a kaçtı, oradan da Hewlêr’e geçerek bir sonraki görevlendirmeye kadar kızağa çekildiler.

ROJAVA'DA BOMBALI SALDIRILAR DÜZENLEDİLER

Dêrik, Qamişlo, Tirbêspiyê ve farklı yerlede YPG noktalarına bombalı saldırılar düzenleyen bu grupların yakalanan bazı üyeleri Güney Kürdistan'da eğitildiklerini itiraf etti.

GÜNEY KÜRDİSTAN'DA TÜRK DEVLETİ TARAFINDAN EĞİTİLDİLER

Bu yapının üyeleri Güney Kürdistan'da Binaslawa, Xinis ve Başika kamplarında Türk ordusu ve istihbaratı tarafından eğitime alındı.

İlk başlarda kendilerine “Rojava Pêşmergeleri” adını veren bu gruplar, daha sonra ise “Roj Pêşmergeleri” ismini kullanmaya başladı.

ŞENGAL VE EFRÎN SALDIRILARINDA YER ALDILAR

3 Mart 2017 tarihinde Şengal'in Xenesor nahiyesinde katliamdan kurtulan Êzidî Kürtlere saldırdılar. Aynı şekilde Efrîn'in işgalinde de 6 tabur olarak yer aldıklarını kendileri açıkladı.