Rojava’daki enternasyonalistlerden halklarla dayanışma mesajı

Rojava’da Kürt halkının yanında yer alan enternasyonalist savaşçı ve devrimciler koronavirüs salgını ile mücadele eden Avrupa halklarına dayanışma mesajı yolladı.

Enternasyonalist savaşçılardan Meksikalı Şevger Zabata, yaklaşık 2 aydır Rojava'da mücadele ediyor. Askeri ve ideolojik eğitimini tamamlayan Şevger Zabata, Rojava halkı ile dayanışmak amacıyla Meksika'dan geldiğini söyledi. Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınından dolayı ülkesi Meksika'da yaşanan gelişmeleri takip etmeye çalışan Zabata, Meksika Cumhurbaşkanı’nın halka yalan söyleyerek kendisini savunmaya çalıştığına dikkat çekti. Meksikalı yetkililerin sorumsuzluğunun salgının yayılmasındaki etkisini anlatan Zabata, Meksika halkının yanında olduğunu vurguladı.

Koronavirüs salgınının dünyadaki egemenlerin yalanlarını ortaya çıkardığını kaydeden Zabata, "Koronavirüs’ten zarar gören bizler yani halktır. Egemenler, üst sınıflar zarar görmüyorlar. İmkanları var kendilerine bakıyorlar. Meksika'da da durum böyle. Cumhurbaşkanı halka dönük verdiği tüm mesajlarda kendi menfaatlerini koruyor. Bu son dönemlerde Çin’den Meksika'ya uçaklar iniş yaptı. Virüse rağmen cumhurbaşkanı normal yaşamı sürdürmeye çalışıyor. Bu nedenle koronavirüs yayılmaya başladı. Meksika halkını, egemenlere ve bu virüsü yayanlara karşı direnişe ve mücadeleye çağırıyorum" diye konuştu.

KIRSAL KESİMDE YAŞAYAN İTALYANLAR EKONOMİK KRİZDEN ÇOK ETKİLENECEK

Suriye Demokratik Güçleri saflarında yer alan İtalyan savaşçı Berxwedan Azad, koronavirüs salgınında büyük kayıplar veren İtalyan halkına bir mesaj gönderdi. Salgına karşı Rojava'da 1 Nisan'dan bu yana İtalya'da alınan tedbirlerin benzerinin alındığını ifade eden Azad, İtalya'da 16 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ama önümüzdeki günlerde ülkedeki durumun daha iyi hale geleceğine dair umutlu olduğunu belirtti.

Salgın nedeniyle başlayan ekonomik sıkıntılardan en çok etkileneceklerin kırsal kesimde yaşayan İtalyanlar olduğuna da dikkat çeken Azad, Rojava'da durumun çok daha komplike olduğunu kaydetti.

Uluslararası topluma bölgeye tıbbi malzeme ve testler konusunda yardım çağrısında bulunan Azad sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "İtalyan, Kürt ve Kuzey Suriye Federasyonu'ndaki tüm halklara selam olsun."

İSPANYA'DA ORTAK MÜCADELE AĞININ OLUŞMASI ÖNEMLİ BİR ADIMDIR

Koronavirüs krizine karşı Rojava’dan destek mesajı vermek istediklerini söyleyen İspanyol Rok Brossa, sağlık çalışanları başta olmak üzere bu krize karşı mücadele eden herkesi selamladı. İspanya devletinin kaybolan demokratik kalitesini, toplumu kontrol eden ve militarize edilmiş kanunlarını kınadıklarını vurgulayan Brossa, "Direnişin ve mücadelenin devam etmesi, ortak dayanışma ağların ve alternatif medyanın oluşması önemli adımlardır. Devlet faşist topluma doğru adım atmak istediğinde, direniş sayesinde geri çekilmekte" dedi.

Devletin kontrol kanunlarını daha da ilerletmek istediğine dikkat çeken Brossa, bu kanunlara karşı çıkan partilerin de bugün bu hükümetlerin içerisinde yer aldığını ve kanunların değişmesi için hiçbir adım atmadığını belirterek, "Ama bizim hayallerimiz onların sandıklarına sığmaz, sadece halk, halkı kurtarabilir.

Rojava’da kendini ve toplumu örgütleme konusunda önemli dersler çıkardık. Bugün geliştirdiğimiz özsavunma ve örgütleme ileride faşizme ve kapitalizmin dinamiklerine karşı da bizi kurtarabilir. Egemen güçlerin uyguladığı şok doktrini, toplumun örgütleme kapasitesini inkar eden dinamikler oluşturmakta. Bu duruma karşı nasıl direneceğimiz, kendimizi nasıl koruyacağımız ve nasıl bir toplum yaratacağımız konusunda mücadele etmeliyiz" şeklinde konuştu.