Sosyal mesafe kuralı 2022’ye kadar gerekebilir

Harvard Üniversitesi uzmanlarına göre virüslerin yayılmasını önlemeye yönelik uygulanan sosyal mesafenin 2022 yılına kadar sürmesi gerekebilir.

Yeni tip korona virüsü Covid-19 pandemisi nedeniyle en çok kullanılan terim olan ‘sosyal mesafe’, artık yıllarca gündemde kalabilir.

Virüste vaka ve ölüm sayısında ilk sırada gelen Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bu kuralın en az 2 yıl daha uygulanması gerekecek. Harvard Üniversitesi uzmanlarınca yapılan ve Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ülkedeki hastanelerin Covid-19 hastaları nedeniyle yetersiz kalmasının engellenmesi için 2022’ye kadar sosyal mesafe kuralının uygulanması şart.

Covid-19 hastalığına yol açan mevcut korona virüsü türü SARS-CoV-2’nin diğerleri gibi özellikle kış aylarında daha fazla yayılacağı hipotezine temel alındığı çalışmada, virüse dair halen birçok belirsiz noktanın olduğuna dikkat çekildi. Buna göre, virüsün bir kez bulaştığı bir kişinin bir daha yakalanıp yakalanmayacağı konusu net değil. Bu ise, hastanelerdeki yükün azaltılmasını engelleyebilir.

Çalışmalarına ilişkin basın mensuplarına konuşan uzmanlardan Stephen Kissler, geçici olarak uygulanacak sosyal mesafe kuralının ABD’deki hastanelerde bulunan yoğun bakım servislerinin yetersiz kalmasına yol açabileceğinin altını çizdi.

Sosyal mesafenin korunması olarak tabir edilen kurallar kapsamında bireylerin her türlü fiziki temastan kaçınması isteniyor. Uzmanlar, virüslerin bulaşmasının önlenebilmesi için bireyler arasında en az 1 ila 2 metre arasında bir mesafenin korunmasını öneriyor. Ancak daha geniş bakıldığında bu kural kapsamında aile ziyaretleri de tavsiye edilmiyor. Zira virüs taşıyan bir bireyin bulunduğu, oturduğu veya dokunduğu bir yerde bir başka bireyin virüs kapması mümkün.