Hohenems ödülü Kürt kadın yazara verildi
Anadili Almanca olmayıp Almanca yazan göçmen yazarlara verilen Hohenems Edebiyat Ödülü bu kez Kürt kadın yazar Karoş Taha’ya verildi.
Anadili Almanca olmayıp Almanca yazan göçmen yazarlara verilen Hohenems Edebiyat Ödülü bu kez Kürt kadın yazar Karoş Taha’ya verildi.
Merkezi Avusturya’da bulunan Hohenems Yayınevi, 2009 yılından bu yana iki yılda bir anadilleri Almanca olmayıp eserlerini Almanca kaleme alan öne çıkan yazarlara Hohenems Edebiyat Ödülü adıyla bir ödül veriyor.
Sadece Avusturya’da değil, Almanya ve İsviçre gibi Almanca konuşulan ülkelerde de yaşayan yazarların eserleriyle katılabileceği ödüle bu yıl 111 göçmen yazar başvurdu. Ödül jürisi ise bu yıl ki ödüle Kürt kadın yazar Karoş Taha’yı layık gördü.
Jüri komitesi, Güney Kürdistan’ın Zaxo kenti doğumlu olan ve 9 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya’ya göç etmek zorunda kalan Taha’yı çok kültürlü ve renkli kaleminden dolayı bu ödüle layık gördüğünü açıkladı. Ayrıca 32 yaşındaki Taha’nın “Beklenmedik şekilde klişeleri aşarak” eserlerini kale aldığı belirtildi.
‘İKİ DİLLİ YAŞAMA BORÇLUYUM’
Ödülden sonra Avusturya medyasına konuşan Taha, eserlerindeki renkliliği aile hayatında Kürtçe ve Almancayı birlikte kullanmaya borçlu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Yıllar sonra Kürdistan’a döndüğümüzde annem benimle hangi dili konuşacağımızı bilmiyordu. Öğrenmek için Almanca konuşmak istiyordu, benim de Kürtçeyi unutmamam için de benimle Kürtçe konuşmalıydı.”
Rüyalarını Almanca ve Kürtçenin birbiriyle karıştığı bir dile görmeye başladığını belirten Taha son olarak, Hohenems Yayınevi tarafından verilen ve değeri 7 bin Euro olan ödül karşısında şaşırttığını belirti. Yayınevinin düzenlediği ödül töreniyle Taha’yı ödülünü aldı.
2018 yılında “Beschreibung einer Krabbenwanderung” (Yengeç yürüyüşünün tarifi) adlı romanı yayınlanan Karoş Taha, daha önce de yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti’nde ödüle layık görülmüştü.