İran güçleri Banê'de halka saldırdı, KODAR'dan çağrı

İran rejiminin Banê’de iki kolberi katletmesine dönük protestolar sürüyor. Rejim güçleri protestoculara da saldırdı. KODAR ise "Banê, Serdeşt ve Merîwanê halkına destek vermeye çağırıyoruz" dedi.

Doğu Kürdistan’ın Sine eyaletine bağlı Banê kentinde kolberlerin (sınır ticaretinde yük taşıyıcılar) katledilmesine dönük protestolar sürüyor. Kaymakamlık önünde dün başlayan gösteriler ikinci gününde de devam etti.

İran’ın silahlı güçleri göstericilere saldırırken, göstericiler de polisin kendisini taş ve sopalarla korudu. Rejim güçlerinin saldırısı sonucunda başlayan çatışmalar da devam ediyor. Rejim güçlerinin saldırısında 5 kişinin yaralandığı bildirildi. 

İran rejimine bağlı silahlı güçler 2 gün önce Banê sınırında bir kez daha kolberlere saldırmış, saldırıda Heyder Fereci ve Mam Qadir isminde 2 kişi yaşamını yitirmişti. Yaşanan bu olaydan sonra Banê halkı gösterilere başlamıştı.

KODAR'DAN DESTEK ÇAĞRISI

Doğu Kürdistan Demokratik Toplum Kongresi (KODAR) İran rejiminin, dün Banê’de iki kolberi katletmesi üzerine başlayan halk protestolarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kolberlerin Kürt halkının teslim olmayan iradesinin sembolü olduğunun belirtildiği açıklamada, Rojhilat halkına Banê, Serdeşt ve Merîwan’daki eylemlere destek verme çağrısı yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

“İran rejiminin saldırısı sonucu 2 kolber yaşamını yitirdi. Rejimin baskıları halka yaşanan açıları artırmaktadır. Halk her geçen gün daha fazla ağırlaştırılan koşullarda yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Rojhilat’taki ekonomik kriz nedeniyle özellikle sınır bölgesinde yaşayan Kürt halkının geçimini sağlayabilmesi için yaşamını tehlikeye atmasına yol açmıştır. Kolberler, Kürt halkının teslim olmayan, diz çökmeyen, onurunu ve toplumunu savunan iradesinin sembolüdür.

KODAR olarak Banê, Serdeşt ve Merîwanê halkının taleplerini meşru görüyor ve destekliyoruz. Rojhilat’taki Kürt halkını, özellikle de sınır bölgesinde yaşayanları Banê, Serdeşt ve Merîwanê halkına destek vermeye çağırıyoruz."