İstismar davasına bakan hakimden skandal sözler

Erciş'in Keklikova Mahallesi’nde bir okulda yaşanan istismarı haberleştiren gazetecilerin yargılandığı davanın ilk duruşması gerçekleşti. Dava hakimi, duruşmada gazetecilere, “ben şimdi size dersem katip istismar yapmış siz bunu haber yapacaksınız?” dedi.

Van’ın Erciş ilçesinde 17 Mayıs 2017’de Keklikova Mahallesi’ndeki bir okulda yaşanan istismar iddialarını gündeme getiren ve daha sonra istismarcının tutuklandığı haberi ardından gazeteciler hakkında açılan davanın ilk duruşması Erciş 1. Asliye Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya gazeteciler hakkında suç duyurusunda bulunan Erciş İlçe Milli Eğitim Müdür Erol Şimşek, gazeteci İdris Yılmaz ile Erhan Akbaş katıldı.

Kimlik tespitinin yapılması ardından savunmasını yapan gazeteci Erhan Akbaş’ın soru kıskacına alan hakim, “Size gelen her haber ihbarını haber mi yapıyorsunuz. Araştırmıyor musunuz? Şimdi ben burada dersem katip cinsel istismarda bulunmuş siz bunu alıp hemen haber mi yapacaksınız?” ifadeleri ile sorgulama yapması dikkat çekti.

AKBAŞ: HABERİ YAPMAMIZ İÇİN ŞİMŞEK BİZE BASKI UYGULADI

Savunmasında gazeteci olduğunu ifade eden gazeteci Akbaş, “Bir haberden dolayı milli eğitim müdürü olan Erol Şimşek, hakkımızda şikayetçi olmuştur. Bize gelen haber ihbarı üzerine haberin tarafsızlığı ilkesi gereği Erol Şimşek’i telefonla arayarak konu hakkında kendisinden görüş aldık. Şimşek ilk olarak olayı inkar etti. Bunun üzerine kendisine mağdur öğrencinin adını ve öğretmenin adını belirtmem üzerine şimşek ‘hayır dediğin isimler yanlıştır’ dedi. Ben de kendisine istismarda bulunduğu iddia edilen öğretmenin gözaltında olduğunu söylemem üzerine Şimşek bu defa olayı kabul ederek, bana ‘haber yapmayın, öğretmen Ercişli, kız çocuğu Ercişli, ben Ercişliyim Erciş sevdalısıyım, sen de Ercişlisin, bu tip olaylarla ilçemizin adı bozulmasın haber yapmayın’ dedi. Haberi yaptıktan sonra tekrar Şimşek beni aradı bana, ‘ben sana demedim mi yapma, oldu mu şimdi senin yaptığın sen benim adımı nasıl habere yazarsın bunun hesabını vereceksin’ diyerek, beni yargı yolu ile tehdit etti” ifadesinde bulundu. Akbaş, savunmasının devamında aileler ile görüştükleri yaptıkları haberlerle ilgili gerekli bilgi ve belgelere sahip olduklarını mahkemenin talep etmesi durumunda haber kaynağını teşhir edilmemesi kaydı ile suna bileceklerini diye kaydetti.

YILMAZ: GAZETEİYİZ, GÖREVİMİZİ YAPTIK, BU SORUN TOPLUMSAL BİR SORUNDUR

Akbaş’ın ardından söz hakkı alan gazeteci İdris Yılmaz ise, mahkeme hakimine gazeteci olduklarını ve faaliyetlerinin kamu yararına olduğunu ifade ederek savunmasına şu ifadelerle devam etti: “Bu okulda yaşanmış olan cinsel istismar aslında hepimizi ilgilendiren bir olaydır. Daha öncede yine ilçede bulunan farklı bir okulda cinsel istismar yaşanmış, okulun Milli Eğitim Müdürlüğüne ilettiği rapor ve bilgilere rağmen buna yönelik bir girişimde bulunulmamıştır. Aynı öğretmenin halen başka okullarda görev yaptığı acı bir gerçektir. Biz yaptığımız haberde olayı görüş almak istediğimiz Şimşek’in yaptığımız telefon görüşmelerinde, ‘haber yapmayın, basına yansımasın, ilçemizin adı kötüye çıkmasın’ ifadelerini kullanması yaşanan olayın üzerine kapatmaya yönelik bir eylemdir.

Kendisini aramasaydık bu defada, ‘neden benim bilgime baş vurmadınız’ gerekçesini göstererek tekzip çekecekti. Bu anlamda kendisinden görüş almak istediğimiz ve görüştüğümüz Şimşek, olayın üzerine kapatma çabası göstererek bizleri yargı yolu ile tehdit ederek görevimizi yapmamamız için direnmiştir.”

Yılmaz, daha öncede Şimşek’in kendileri hakkında “Soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri” gerekçesi ile açtığı davanın savcılık incelemesi sonrasında haberin “Habercilik sınırları içerisinde yapıldığına”, “Koğuşturmaya yer olmadığına” kararı verildiğini hatırlattı.

ŞİMŞEK TELEFON GÖRÜŞMELERİNİ İNKAR ETTİ

Daha önce gazetecilerle yaptığı ve yaklaşık sekiz dakika süren telefon görüşmelerini inkar eden Şimşek, “Ben gazetecilere haber yapmayın demedim” savunmasında bulundu. Şimşek aynı zamanda “Velileri okul müdürünün olayı gizlediğini beyan etikleri için okul müdürünün o okuldan alınarak başka bir okulda görevlendirdik” diye konuştu.

YAPILAN HABER ŞİMŞEK’E HAKARETMİŞ!

Şimşek, gazetecilerin halkı kışkırttığı ve kendisini hedef gösterdiği iddiasında bulunarak, “benim onur ve saygınlığımı zedeleyecek şekilde haberler yapmışlardır. Ben bir kamu görevlisiyim, kamuoyu temsil ediyorum. Yapılan haberlere yorum yazan insanalar bizlere hakaret ve küfür ettiler” dedi.

Şimşek’in savunması sonrası tekrar söz hakkı Akbaş, hakimden Şimşek’e kendisi ile telefonda görüşme yapılıp yapılmadığı sormasını talep etti. Bunun üzerine Şimşek, görüşme yapıldığını ifade ederek fakat görüşme içeriğini ret etti. Aynı zamanda Şimşek, ANF ve çeşitli basın organları aynı zamanda sosyal medya aracılığı ile yapılan yorumların çıktısını hazırlayarak mahkeme heyetine suç delili olarak sunması dikkat çekti. Şimşek’in sunduğu deliller üzerine söz alan gazeteci Akbaş, hakime, yaptıkları haberden sorumlu olduklarını, haberleri dışında yapılan haberlerle ilgili kendilerine yöneltilen suçlamayı kabul etmediklerini ifade etti.