‘Öz yönetim alanlarındaki soykırım savaşına karşı PKK’ye katıldı’

Lice ilçesinde çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren Bünyamin Öncü’yü anlatan annesi Zübeyde Öncü, oğlunun PKK’ye katılmasının en büyük etkenlerinden birinin öz yönetim alanlarında dayatılan soykırım saldırıları olduğunu söyledi.

Geçen yıl 15 Mart’ta PKK saflarına katılan Bünyamin Öncü (Berxwedan Amed), Amed’in Lice ilçesinde 8 Mart'ta çıkan çatışmada yaşamın yitirdi. Öncü’nün cenazesi ailesine haber verilmeden Bağlar Yeniköy'deki kimsesizler mezarlığında toprağa verildi. Aradan geçen 5 ay sonra aile teşhis için başvurusu yaptı. Yapılan DNA testinin sonucunda Öncü’nün cenazesini kimsesizler mezarlığında defnedildiği öğrenildi. Aile cenazeyi oradan çıkarak aynı mezarlık içinde farklı bir bölümde toprağa verdi.

‘TUTUĞUNU KOPARAN BİRİYDİ’

Amed’in Çınar İlçesi Altınakar köyünde 1986’da yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Öncü, 6 yaşına kadar köyde yaşadı. Çocukluğunda hiperaktif hareketleriyle bilenen Öncü, tutuğunu koparan her istediğini elde eden bir çocuk olarak akılarda kaldı. Ailesinin maddi durumu iyi olmamasından kaynaklı ilkokulu Amed’in Çüngüş ilçesinin Geçit köyünde, ortaokulu merkez de okuyan Öncü, liseyi de Antep'in Nurdağı ilçesinde bitirdi. Lise döneminde öğretmen ve okul arkadaşları tarafından çok sevilen Öncü, okulun her dönemini başarı belgeleriyle bitirdi.

‘SAVAŞ PKK’YE KATILMASINA ETKEN OLDU’

Ekonomik sıkıntılardan dolayı üniversiteye gidemeyen Öncü, Türkiye metropollerinde özel güvenlik gibi birçok serbest meslekte çalıştı. En son Sakarya da kantar görevlisi olan Öncü, siyasi bir Facebook paylaşımdan dolayı işine son verildi. Ancak bu paylaşım Öncü’nün hayatında birçok şeyi değiştirdi. İşine son verilen Öncü, Amed’e dönerek, burada yürütülen kirli savaş politikası ve buna karşı verilen öz yönetim direnişlerine tanık oldu. Kirli savaştan etkilenen Öncü, bu durumu kabullenemeyerek, PKK saflarına katıldı. Öncü’nün katılım yaptığı tarihte aynı zamanda Sur ilçesindeki savaş ve yıkım da etkili oldu.

‘SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI İŞİNİN SONU OLDU’

Anne Zübeyde Öncü (62), oğlunu anlattı. Öncü, oğlunun PKK’ye sempatisi olduğunu ancak katılım yapacak kadar etkili bir düşüncesinin olmadığını söyleyerek, katılmasının asıl etkenlerinden birinin yürütülen kirli savaş politikası ve bunu kabullenmemesi olduğunu ifade etti. 7 Haziran seçimlerinde yaptığı siyasi bir paylaşım nedeniyle oğlunun işten çıkarılmasını anımsatan Anne Öncü, oğlunun bu durumu kabul etmediğini buna karşı sürekli öfkelendiğini aktardı.

‘KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN PKK’YE KATILDI’

“Oğlumun hiç kimseye zararı yoktu” diyen Öncü, oğlunun kişiliğini ise şu sözlerle anlattı: “Çok girişken ve azimli biriydi. Yapamayacağı işleri bile kafasına takardı yapmayana kadar bırakmazdı. Büyüdüğünde de çok ahlaklı biriydi. Kimse ondan rahatsız olmazdı. Barışçıl ve arkadaşlarıyla iyi anlaşan çok güzel yönleri vardı. PKK’ye katıldığı günlerde çok fazla görüşmemiz olmadı. PKK’ye katıldığını öğrendiğimizde kararına saygı duyduk. Onun verdiği mücadele önderliğimizin ve Kürt halkın özgürlüğünü beraberinde getirmesini umut ediyorum. Çünkü o Kürt halkına dayatılan soykırım savaşını kabul etmediği için bizlerin özgürlüğü için PKK saflarına katıldı. Yapılan katliamları vicdanı kabullenmiyordu. İçindeki insanlığı daha fazla dizginleyemedi. Bunu PKK saflarına katılarak gösterdi. Mücadelesinin sürdürücüsü olacağım.”

Öncü'nün gerillaya katılmadan önce yazdığı Kürtçe şiiri şöyle:

Evînadila

Bila bêjin ev çibû

Evînekdewlemend

Rastiyekbêderewbû

Xweşbûlêtunebû

Werehevalbamin

Ez ketim evînekbêdeng de

Dil dixwaze te bibîne

Ala xwebavêje ser xwe

Na be evînbilaneçe

ji xwe re bêjeevîndaro

Êdîdemaevînê ye

Yan mirin an ji azadiyê ye

Ewdemabelav dike

Neçaramin li jiyanê ye

Êdîbêjepev re bêje