AKP'nin Sur işgali Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, Sur'un işgal edilmesini Meclis'e taşıdı.

HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Önergesinde AKP'nin Sur'a dönük işgalci uygulamalarını gündeme getiren Yiğitalp, şu bilgileri verdi:

"4 Kasım 2012 Tarih ve 28457 Sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan karara ekli sunulan kroki ile sınır ve koordinatları belirlenmiş, Diyarbakır İlinin Sur İlçesinde bulunan 187 H’lık alan, Bakanlar Kurulu’nun 22.10.2012 Tarihli ve 2012/3900 Sayılı Kararıyla “riskli alan” ilan edilmiştir.

Bakanlar Kurulu’nun 04.01.2013 Tarih ve 2013/4215 Sayılı Kararı ile de Diyarbakır İli Sur İlçesi Tarihi Sur Koruma Bandı içerisindeki Alipaşa ve Lalebey mahalleleri ile İçkale Bölgesindeki Cevatpaşa Mahallesi sınırları içerisinde gecekondu dönüşüm proje alanı olarak belirlenen sahalarda bulunan taşınmazların Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.

2016 yılına gelindiğinde ise Bakanlar Kurulu’nun 21.03.2016 Tarih ve 2016/8659 Sayılı Kararı ile Diyarbakır İli Sur İlçesinde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan (Diyarbakır İlinin Sur ve Yenişehir ilçelerine bağlı 18 mahalle) taşınmazların Bakanlığınız tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.

Söz konusu riskli alan kararına ve acele kamulaştırma işlemlerine ilişkin iptal davaları devam ederken ve bu mahallelerde henüz evlerinden ayrılmamış konut sahipleri bulunurken acele kamulaştırmaya konu taşınmazların yıkımı gerçekleştirilmektedir."

YANIT BEKLEYEN SORULAR

HDP'li Yiğitalp, Bakan Özhaseki'den şu sorularına yanıt istedi:

Bakanlar Kurulu’nun 22.10.2012 Tarih ve 2012/3900 Sayılı Kararı ile ilan edilmiş olan riskli alan kararı hangi teknik raporlara dayanmaktadır? Bu raporlar ne tür bir inceleme sonucunda hazırlanmış olup dayanakları ve içeriği nedir?

Bakanlığınızın söz konusu riskli alanlara ilişkin başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Sur ve Yenişehir Belediyeleri ile oluşturduğu ortak bir İmar Planı var mıdır?

Bakanlığınız ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından alınan acele kamulaştırma kararlarındaki kamu yararının kapsamı nedir? Uygulanan acele kamulaştırma işlemleri bakımından kamu düzenine etkisi ne olacaktır?

04.01.2013 ve 21.03.2016 tarihli acele kamulaştırma kararları 22.10.2012 Tarih ve 2012/3900 Sayılı riskli alan kararına mı dayanmaktadır? Öyle ise 22.10.2012 tarihli riskli alan kararında korunan kamu yararının güncelliği devam etmekte midir?

Söz konusu bölgede risk taşıyan yapılar tek tek belirlenmiş midir? Eğer belirlenmemiş ise risk taşımayan veya az hasarlı yapıların da yıkılması durumu mu söz konusudur?

Sur ilçesinde şu an devam eden acele kamulaştırma sonrası yapım işleri kim/kimler tarafından yürütülmektedir? Yapımı üstlenen özel şirketler ve ihale süreciyle ilgili kamuoyuna ve ilgili kurumlara neden bilgi verilmemektedir?

Söz konusu bölgede yıkımı devam eden evlerin yerine inşa edilen yapıların inşaat ruhsatları var mıdır? Eğer yok ise bu yapılar da yapı ruhsatları olmadığı gerekçesi ile yıkılacak mıdır?

Acele kamulaştırmaya konu olmuş taşınmaz sahiplerinin talepleri doğrultusunda; bu maliklere, Sur ’un tarihi ve mimari dokusuna uygun olarak kendi evlerini inşa etme imkânı tanınacak mıdır?

Maddi ve manevi sebeplerle henüz evlerinden ayrılmamış konut sahipleri olmasına rağmen bu kişilerin de evlerinin yıkılması noktasında zor kullanma yoluna gidilmiş midir? Eğer zor kullanma yoluna gidilmişse bu durum konut sakinlerinin can güvenliğine tehlike arz etmemekte midir?"