Alipaşa'dan sonra işgal sırası Lalebey'de!

İşgal edilen Amed'in Sur ilçesindeki Alipaşa Mahallesi'nde yıkım çalışmaları bitmek üzere. İş makineleri, şimdi de Lalebey Mahallesi'nin bitişiğindeki yüksek binaların yıkımına başladı.

TOKİ tarafından zorla kamulaştırılan, işgal edilen ve 25 Mayıs'tan itibaren yıkım çalışmalarına başlanan Amed'in tarihi Alipaşa Mahallesi'nde yıkım sürüyor. Mahallede şu ana kadar 50 dolayında evin ayakta kaldığı tahmin ediliyor. Mahalle sakinleri Alipaşa için öngörülen 1. etap yıkım çalışmalarının bitmek üzere olduğunu, 2. etap kapsamında ise sıranın kiliselerin ve tarihi köşklerin de içinde yer aldığı Lalebey Mahallesi'ne geleceğini söylediler.

Alipaşa'da daha önce boşaltılan evlerin yıkımı sürerken, evlerini terk etmemekte kararlı olanların bekleyişi ise sürüyor. Alipaşa Mahallesi sakinlerinden Remzi Gül, doğup büyüdüğü bu mahalleyi her ne pahasına olursa olsun terk etmeyeceğini belirterek, "Kimi ev sahipleri 'Bize şu kadar para versinler, çıkalım' diyor. Her şey para değil. Ben burada komşu kültürüyle büyüdüm. Mahallede komşu ilişkileri ve dayanışma gibi kültürel değerlerle büyüdüm. Benim için maneviyat paradan çok daha değerlidir. Burada evlerin yüzde 90'ı yıkıldı. Çok az sayıda ev kaldı. Ben para pul istemiyorum. Ailemle, çocuklarımla doğup büyüdüğüm bu mahallemde ölmek istiyorum" şeklinde konuştu.

'SUR'UN YARISINDAN FAZLASI YIKILDI!'

Sosyal medya üzerinden başlatılan "Sur'un Yıkımına Hayır" platformu hakkında da konuşan mahalle sakinleri, bunun geç kalmış bir girişim olduğunu söylediler. Mahalle sakinlerinden Cemal Ergin, "Sanatçılar ve ünlüler Sur'un yıkılmaması için bir platform oluşturmuş. Güzel bir çalışma. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ama Sur'un yarısından fazlası yıkıldı, keşke Alipaşa yıkılmadan önce böyle bir çalışma içerisine girselerdi. İyi niyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

YIKIM LALEBEY'E TAŞINIYOR

Alipaşa Mahallesi'nde boşaltılan evlerin yıkım çalışmaları düzenli olarak her gün iki iş makinesi ve dört kamyon ile devam ediyor. Kalan yaklaşık 50 evin boşaltılması ise ev sahiplerinin yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru nedeniyle yapılamıyor. Kendi kaderine terk edilmiş olan halk, yıkıntılar ve molozlar içinde yaşamaya çalışıyor.

Öte yandan, Alipaşa'daki yıkım devam ederken, bu kez Turistik Cadde üzerinde ve Lalebey Mahallesi bitişiğindeki çok katlı binaların yıkımına da başlandı. Yüksek binaların üst katlarına vinç yardımıyla indirilen iş makineleri ile yıkım çalışmaları bu kez bölgenin daha alt kesimine kaydırıldı.

'BARİ LALEBEY'İ KURTARALIM'

Meryem Ana Kilisesi, Protestan Kilisesi ve Cemil Paşa Konağı gibi tarihi ve dini yapıların da bulunduğu Lalebey Mahallesi'nde yıkım çalışmalarına başlanacağından endişe duyan mahalle sakinleri ise sıranın kendilerine geleceğinden endişeli.

Lalebey 17'nci Sokak'ta oturan M.Nezir Aslan, "Mahallede yaşayan halk endişeli. 'Alipaşa yıkıldı, sıra bize gelecek' diyorlar" şeklinde konuştu. Şu ana kadar kendilerine evlerini boşaltmaları yönünde bir tebligat gelmediğini ama Lalebey'in de kamulaştırma kapsamında olduğunu belirten Aslan, "Alipaşa'yı kurtaramadık. Bari Lalebey'i kurtaralım. 'Gecekondu, baraka, kullanım ömrünü doldurmuş evler ve yapılar yıkılacak' diyorlardı. Yalan konuştular. Ve Alipaşa'nın tamamına yakınını yıktılar. Sıra bize de gelecek. Onun için bu konuda ne yapılması gerekiyorsa şimdiden yapılmalı ve tarihimizle anılan bu mahalle kurtarılmalı" şeklinde konuştu.