Bir vahşet haberi daha: Erzurum’da ikinci Şapatan vakası!

Karayazı'nın Yahya Mahallesi'ne bini aşkın asker ve polis eşliğinde yapılan ev baskını ve uygulamalar Şapatan'da yaşananları akıllara getirdi.

Baskın sırasında gözaltına alınan Ahmet Göksu'nun, mahallede gezdirilerek, darp edildiği belirtildi.

Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Yahya Mahallesi’ne 8 Eylül Cuma günü sabah saat 04.30’da bini aşkın asker ve polis, 70 yakın zırhlı araçla baskın düzenledi. Ablukaya alınan mahallede özellikle Mehmet Göksu ve oğlu Ahmet Göksu'nun olmak üzere 40 evde arama yapıldı.

İlk olarak Mehmet Göksu (80) ve hemen yanında bulunan oğlu Ahmet Göksu'nun (50) evine yüzü maskeli özel harekatçılar tarafından baskın yapıldı. Göksu’nun kızı Eda Göksu (22), baskın sırasında yaşananları şöyle anlattı: “Kapıyı çaldılar babam kapıyı açmaya gitti. İlk başta bir defa çaldılar. Sonrasında balyozla vurdular. Babam, 'İçerde kadınlar üzerini giysinler sonra açarım' dedi. Kapı açılır açılmaz babamı yere yatırdılar. Kafasına silah dayayıp boynuna ayakla bastılar. Sonra 14 yaşındaki D'yi duvara yaslayıp başına silah dayadılar. Annem kanser hastası tedirgin oldu. Arka odadaki kapı kilitliydi. Hasta olduğundan dolayı giyiniyordu. Kapıyı tekmeyle kırdılar. Tahta kapı. Bizde o esnada 5 kadın diğer odadaydık ve birde 4 yaşında küçük çocuk. Müsait değildik. Her birimizin kafasına silah dayayarak 'Çökün ve arkanızı duvara dönün' dediler. Giyinmemiştik. Sonra bizi teker teker aşağıya indirdiler kadınlar ve çocukları dedemin evine gönderdiler.”

'İKİ SAATİNİZ VAR'

Dedesinin evine gittiklerinde kendilerinden önce götürülen babasının tekrar evlerine götürüldüğünü kaydeden Göksu, “Babamı bizden önce çıkarmışlardı. Dedemlere giderken babamı da dedemlerden çıkarıp bizim eve getirdiler. Aşağıya geldik. On dakika sonra da babamın bağırış çağırış sesi geldi” dedi. Dedesinin evinde otururken yanlarına komutan olarak düşündüğü bir askerin geldiğini belirten Göksu, “Dedemlerde oturuyorduk. Sanırım komutandı. Şerefimize namusumuza laf söyledi. 'Namusumuzu kullanıyorlar, şerefinizle oynuyorlar' dedi. Bende dedim ki kimsenin haddi değil, kimse bizim namusumuz ve şerefimizle oynayamaz. Ondan sonra farklı biri geldi o da maskeliydi. Siyah maskeli. Beni dedemlerin mutfağına koydu. Kapıyı kapattı. Sırtını kapıya dayadı. Bana dedi ki 'Neredeler?' Kim nerede ne söylediğinizi anlamıyorum. Kimi soruyorsunuz bilmiyorum deyince 'Biliyorsun iki saat vaktiniz var' dedi. Bende neye vaktiniz var? Siz ne diyorsunuz? dedim. O da 'Evinizi yakacağım' diyerek boynumda bulunan kolyemi çıkarmaya çalıştı. Eline vurarak bana dokunma dedim. Kolyemi çıkardı bu ne dedi? Kolyede de mi sıkıntı var dedim. 'Senin beyninde sıkıntı var.  İki saat vaktiniz var hepinizi vuracağız' dedi. Okuduğumu biliyordu. 'Senin bursunu keseceğiz. Okul hayatını bitireceğiz' diyerek tehdit etti. Daha sonra beni bıraktı” diye konuştu.

Babasını daha sonra evin dışında askerler tarafından gezdirilirken gördüğünü kaydeden Göksu, babasının karnını tutarak gezdiğini söyledi.

'80 YAŞINDAKİ DEDEMİ DARP ETTİLER'

Babasının sopalarla darp edildiğini ifade eden 14 yaşındaki oğlu D. Göksu da, “İlk eve girdiklerinde kapıyı biz açtık. Kapı açılır açılmaz yere yatırdılar. Kadınlar hep çıplaktı. Bırakmadılar elbiselerimizi giyelim. Hepimize 'İçerde sizi öldüreceğiz, evinizi yakacağız' dediler.  Sonra kepçe geldi evimizi yıkacaklardı. Dedem namaz kılacaktı 'Evet dişini kıracağız' deyip seccadesine ayakkabı ile bastılar. Dedem 80 yaşında. Dedemi yere yatırıp boynuna ayakkabı ile bastılar. Babamda vardı. Daha sonra babamı tek götürdüler. 10 dakika sonra beni götürdüler. Babamın sesi geldi. Babamı göreceğim dedim. Ve içeri girdim” şeklinde yaşananları anlattı. 

'SOPAYLA BABAMIN KARNI VE BAŞINA VURDULAR'

Babasının yanına götürülürken gördüklerini anlatan 14 yaşında ki D., şöyle devam etti: “25-30 kişi evin içinde hepsi de kar maskeliydi. Bir tane uzun kır saçlı bir tane yaşlı kiloluydu. İçeri girdim babamın sesi geldi. Babamı dövüyorlardı. Beni itip kafama silah dayadılar. Babamın kafası kan içindeydi. Bir tane sopa vardı. Karnı ve başına vuruyorlardı.”

İŞKENCE HASTENEDE RAPORLANDI

İşkenceye edilen Ahmet Göksu’nun Karayazı Devlet Hastanesi’nde verilen geçici hekim raporunda da işkence izlerinin olduğu görüldü. Raporda, şu ifadeler yer aldı: “Sol gözaltında 2x2 cm’lik ek muz mevcut. Sol fontak bölgede travma ile uyumlu ödem, birkaç lezyon tespit edildi. Sol kulakta bir … uyumlu birkaç lezyon tespit edildi. Sol ve sağ yüz yarığında yaygın morluklar tespit edilmiştir. Sol kulakta yapılan muayenede hasta işitme sorunu olduğunu ifade ediyor. Sırtta sol suapula altında hafif çizik. Hasta kol travması olduğunu ifade ediyor. Bulantı olduğunu ifade ediyor. Hastanın kol travması sonrası bulantı kusması olduğu için ve işitme kaybı olduğu için bir üst merkeze ilgi tetkik ve tedavi amaçlı sevki uygun görüldü. BTM ile … hayati tehlikesi vardır. ” 

GÖZALTINDA SU VERİLMEDİ

Baskın sonrası zırhlı araçlara bindirilen 80 yaşındaki Mehmet Göksu, Gölbaşı Polis Merkez Karakolu’na, oğlu Ahmet Göksu ise Yenişehir Polis Karakolu’na götürüldü. Baba ve oğlun, Pazartesi yada Salı günü savcılığa çıkarılacağı öğrenildi.

Öte yandan avukatları, gözaltında da işkenceye maruz kalan ve su verilmeyen Ahmet Göksu'nun idrarından kan geldiği, girişimleri sonucu ise Göksu'ya su verildiğini belirtti.