'BM, KDP'nin planlarına ortak olmamalı'

Ortadoğu uzmanı Niyaz Hemîd, Şengal'in inşası için Hewlêr'deki BM temsilcilerinin KDP'nin kontrolünde hareket ettiği yönünde iddiaların olduğunu belirterek, "BM, KDP'nin bu planına ortak olmamalı" dedi.

Şengal'in yeniden inşasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu uzmanı Niyaz Hemîd, Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak'ın birçok yerinde inşa çalışmaları yapmasına rağmen Şengal'de adım atmadığını ve Kürdsitan Demokrat Partisi'nin (KDP) kontrolü ve siyasi ajandasına göre hareket ettiğini kaydetti. ANF'ye konuşan Hemîd, Hewlêr'deki BM temsilcilerinin KDP'nin kontrolünde hareket ettiği yönünde iddiaların olduğunu belirterek, "BM, KDP'nin bu planına ortak olmaması gerekir" dedi.

'ÊZIDÎLER İÇİN YAPILAN ÖDEMELERİN AKIBETİ BELİRSİZ'

BM'nin Şengal'de yaşananları soykırım olarak kabul ettiğini hatırlatan Hemîd, DAİŞ'in elindeki Êzidîlerin kurtarılması için BM tarafından gönderilen paralara KDP tarafından el konulduğunu söyledi. Hemîd, "Birleşmiş Milletler, Şengal'de 3 Ağustos'ta yaşananların bir soykırım olduğunu ve bunda kendilerinin de rollerinin olduğunu inkar etmiyor. Birleşmişler Milletler 16 Haziran 2016 tarihinde yayımladığı bir raporla da Şengal'de yaşananları soykırım olarak tanımladı. Birleşmiş Milletler, DAİŞ'in elindeki Êzidî kadın ve çocukların kurtarılması için belli bir miktar parayı da KDP hükümetine verdi. Ama KDP bu parayı aldıktan sonra diğer para ve ödemelerin yaşadığı akıbet gibi bu paranın da akıbetinin ne olduğu öğrenilemedi."

'ŞENGAL İÇİN HERHANGİ BİR PROJE GELİŞTİRİLMEDİ'

"Birleşmiş Milletler'in de bu paranın nereye harcandığını takip etmesi gerekiyordu" diyen Hemîd, şunları söyledi: "Birleşmiş Milletler şimdiye kadar Irak'ta Musul, Şergat, Geyyare ve diğer yerlerdeki mülteciler için ve bu yerlerin yeniden inşası için büyük paralar harcadı. Altyapı, hastane, eğitim yerlerinin inşası için çeşitli projeler geliştirildi. Ama Şengal ve köyleri özgürleştirilmelerine rağmen hala herhangi bir yatırım ve proje görmedi."

'KDP ÊZIDÎLERİ DAĞITMAK İSTİYOR'

KDP'nin Êzidîlerin yurtlarına geri dönmesini istemediğini kaydeden Hemîd, "Birleşmiş Milletler'in Hewlêr temsilciliği, onlarca kez Şengal'i ziyaret etti. Öyle görülüyor ki Birleşmiş Milletler'in Hewlêr temsilcileri KDP'nin gölgesinde kalıyorlar ve onlara rağmen bir şey yapamıyorlar. Çünkü KDP Şengal halkının geri dönmesini istemiyor. KDP, Êzidîlerin katledilmelerine sebep olduğu gibi şimdi de onları esir almak, kontrol altında tutmak istiyor. Onları kamplarda tutarak, rezil etmeye çalışıyor" dedi.

'BM OYUNA ORTAK OLMAMALI'

Hemîd, KDP'nin AKP'nin planları çerçevesinde hareket ettiğini ve Êzidileri dağıtmaya çalıştığını söyleyerek, BM'nin bu oyuna ortak olmaması gerektiğini dile getirdi. Hemîd, "Diğer yandan KDP, onları Avrupa'ya veya başka yerlere sürerek dağıtmak istiyor. Katliamdan arta kalan Êzidîleri bu şekilde yok etmeye çalışıyor. Bu AKP'nin planıdır. Birleşmiş Milletler'in de KDP'nin bu planına ortak olmaması gerekir. Birleşmiş Milletler'in yapacağı çalışma, Êzidîlerin tekrar yurtlarına dönmesini sağlayacak projeler geliştirmesidir" ifadelerinde bulundu.