DBP’li belediyeye satılmayan asfalt kayyuma bedava!

Batman Genel İş Eş Başkanı Erol, kayyum sonrasını anlattı. Eski projelerin hayata geçirildiğini, yeni proje sunulmadığını söyleyen Erol, “DBP’li belediyeye parasıyla bile satılmayan asfalt kayyum sonrası hibe ediliyor” dedi.

Batman Belediyesi’ne Şevket Aksoy’un kayyum olarak atanmasının üzerinden yaklaşık iki buçuk ay geçti. Daha önce ödenek olmadığı için yapımına başlanamayan projeleri hayata geçiren Aksoy, henüz kente yeni bir proje sunabilmiş değil. 
Kadın ve kültür alanlarında hizmet veren kurumları kapatmayla işe başlayan Aksoy, belediyede işçiler üzerinde psikolojik baskı kuruyor, mobbing uyguluyor. 
Yılın 12 ayı her departmanda müfettişler aracılığıyla denetim geçiren Batman Belediyesi’ne kayyum sonrası müfettişler de uğramaz oldu. 
Batman Belediyesi’nde 17 yıldır çalışan Batman Genel İş Sendikası Eş Başkanı Naril Erol, kayyum sonrası yaşanan süreci ANF’ye değerlendirdi. 

'TİYATRO OYNANIYOR!'

Erol, belediyede eş başkanlar ve meclis üyelerinin görevden alınması ve akabinde kayyum atanmasıyla birlikte kentte bir 'tiyatro sahnesi' kurulduğunu söyleyerek, şunları belirtti: "Göstermelik çalışmalar başladı. Halkın gözünü boyamaya yönelik çalışmalar başladı. Farklı tek bir proje ve emek ortaya koyan durum yok. Aksine daha önce planlanan, net bir şekilde ortaya konup, hedeflenen projeler gerçekleştiriliyor. Valilik, kentteki bütün kurumlarıyla birlikte belediyeye kilitlenmiş durumda. İl Özel İdaresi ve Karayolları Müdürlüğü personel ve araçları dahil bütün imkanlarını seferber etmiş durumda. Daha öncekiler kente hizmet etmedi görünümü oluşturmaya çalışıyorlar. Tabii halk bu tiyatronun farkında.”

'SOSYAL ÇALIŞMALAR YOK EDİLDİ'

Kayyumun önce sosyal çalışmaları yok ettiğini aktaran Erol, şöyle konuştu: “Kadınların oluşturduğu atölyeler ve tiyatroyu kapatarak başladılar işe. Kadın Müdürlüğü feshedildi. Aslında bunlarla hedeflenenler iyi biliniyor. Belediye işçileri de halkta bu politikaları iyi biliyor. Daha önce sadece İller Bankası’ndan gelen gelirle halka hizmet eden bir yönetim varken, şimdi kendilerinin de kamuoyuna duyurduğu üç büyük şehir belediyesinin desteğiyle çalışma yürüten yönetim var. Devletin bütün kurumları seferber edilmiş. Daha önce aynı kurumlardan parasıyla talep edilen asfalt verilmezken şimdi hibelerle veriliyor. Kentin basınını satın alarak ve göz boyayıp kandırmaya çalışıyorlar ama halkımız bunları iyi biliyor. Sizin oy verdiklerinizin başaramadığını biz kısa sürede başardık mesajı vermeye çalışıyorlar. Gerek işçilerle gerekse halkla yaptığımız sohbetlerde bu projelerinin tutmadığını  görüyoruz. Çünkü herkes artık politikleşmiş.  Neyin ne olduğu rahatça okunuyor.”

‘İŞÇİLER İŞTEN ÇIKARILMAYLA TEHDİT EDİLİYOR’

Erol, Batman Belediyesi’nde çalışan işçilerin ciddi bir psikolojik baskıya maruz kaldığına da dikkat çekerek, şunları ifade etti:
“Tehdit çok fazla. ‘Ya işini yaparsın ya gidersin’ deniyor. İşsizlikle sık sık tehdit ediliyor işçiler. Bir işçinin aylık geliri zaten belli, bakmakla yükümlü olduğu kalabalık bir ailesi var. Bunları bildikleri için bunu silah olarak işçiye karşı kullanıyorlar. Kayyum geldiği günden itibaren iş başvuruları alınmıştı. Sendika olarak buna karşı çıktık ve neyin hazırlığı bu yapılanlar, diye kaygı uyandırdı bizde. Tehditti bu çalışma. İhaleler yakın,  yıl sonuna doğru bitirilecek ihaleler var. Batman Belediyesi’ndeki kayyumun direkt işten çıkarabileceği ya da müteahhit firma üzerinden işçi kıyımı yapabileceği kaygısı taşıyoruz. Firma bunu yapabilir, mevcut çalışan işçileri çıkarıp farklı işçiler alabilir. Ama bizim ilk günden söylediğimiz şu; emeğiyle geçinen emekçilerin tek bir tanesinin dahil işinden edilmesi, mücadele gerekçesidir. Bunu kabul etmeyeceğiz. Hem demokratik yollarla hem de hukuksal yönden buna karşı koyacağız. Bu tavrı kabul etmeyeceğiz."

‘ARTIK MÜFETTİŞLER GELMİYOR'

Batman Genel İş Sendikası Eş Başkanı Naril Erol, 17 yıldır Batman Belediyesi’nde çalıştığına ve bu süre zarfında hiçbir gün belediyede müfettişin eksik olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Her zaman müfettişler için bir oda ayrılmıştır. Mali ve idari konu çalışmalarıyla ilgili müfettişler sürekli denetimde olmuştur. Bugüne kadar raporlara bakılabilir. Herhangi bir usulsüzlük ve haksızlık bulunamaz. Müfettişler belediyeden çıkarken bize karşılaştıkları durumdan teşekkür ederek ayrılırlardı çünkü bir haksızlık ya da usulsüzlük tespit edilmemiştir belediyede. Zaten müfettişler tarafından hiçbir olumsuzluk tespit edilemediği için kayyum atandı. Başka çareleri kalmadı. 'Halkın parası halka kullanılıyor’ diye hava atıyorlar, zaten durum böyleydi. Tam belediye yılların biriken borcunu azaltmışken, halka iyi bir hizmet gidiyorken bu yaşandı. Bu ahlaksızcadır. Bu politikayla sadece ve sadece kendilerini kandırabilirler. Batman halkı ve emekçisini bunlarla kandıramazlar."