GÖRÜNTÜLÜ

Demokrasi Cephesi: Kürtler ‘HAYIR’ demeli

Merkezi Güney Kürdistan’da bulunan Halkın Demokrasi Cephesi yöneticilerinden Aram Kerkuki, Kuzey Kürdistan halkına çağrıda bulunarak, Erdoğan diktatörlüğüne “hayır” demek için herkesin sandık başına gitmesini istedi.

 

“AKP, kuruluşundan bu yana diktatörlüğünü adım adım örerek bugünlere geldi” diyen Kerkuki, Erdoğan zihniyetinde demokrasiye yer olmadığını, 2017 yılında 20. yüzyılın Saddam Hüseyin ve Hüsnü Mübarek zihniyetini halklar üzerinde egemen kılmaya çalıştığını söyledi.

‘ERDOĞAN BUGÜNE ADIM ADIM GELDİ’

Aram Kerkuki, AKP’nin kuruluşundan bu yana Türkiye’yi diktatörlüğe doğru götürdüğünü belirterek, ‘’Erdoğan, Abdullah Gül ve Fethullah Gülen ile 2002 yılında bu partiyi kurduğundan beri bu böyledir ve bugün yaptıklarını, yapmak istediklerini aşama aşama yaparak geldiler” dedi.

Erdoğan’nın başkanlık sistemiyle yıllardır yaptıklarını bir sonuca ulaştırmaya çalıştığına dikkat çeken Kerkuki, referandumda sonuç alması halinde, artık kimseye danışmadan istediği zaman sitediği yeri işgal edebileceğini söyledi. Kerkuki, ‘’Erdoğan, bunun için anayasayı tümden kendi istediklerini uygulayabilecek bir başkanlık tarzına uygun hale getirmeyi amaçlıyor” şeklinde konuştu.

‘ERDOĞAN, SADDAM REJİMİNİ GETİRMEYE ÇALIŞIYOR’

Aram Kerkuki, referandumda ‘’evet’’ çıkması durumunda Türkiye’nin belirsiz bir geleceğe yol alacağına işaret ederek, bu şekilde Türkiye’nin AB’den tümden uzaklaşacağını, 2027’ye kadar yönetimi elinde bulundurmayı hesaplayan Erdoğan’ın, hiçbir siyasi oluşuma yaşam hakkı tanımayacağını belirtti.

Kerkuki, Saddam Hüseyin rejimini örnek göstererek, “Bu siyaset aslında geçen yüzyılda Saddam Hüseyin’in Irak’ta geliştirdiği siyasi sistemle aynıdır. İflas ettiren bir siyasetti. Irak halkı açlık içindeydi. Halkı tehlikelere sürükledi. Türkiye’de de bu durum aynı sonucu yaratacaktır. Aslında bu aynı zamanda Ortadoğu’nun temel sorunudur. Bu sorun tek kişi diktatörlüğü demektir. Burada demokrasi yoktur. Herşey mübarekte, Kaddafi’de olduğu gibi bir kişiye bağlanmış olur. Oysa halk artık bunu kabul etmiyor. Zaten Arap baharı denilen devrim süreci, bunlara karşı gelişti. Siz kalkıp 2017’de yeniden bu sistemi geliştirmeye çalışırsanız, o zaman geleceği kesinlikle tehlikelerle dolu belirsizliğe sürüklersiniz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın, diktatörlük düzeni önünde engel gördüğü HDP ve Türkiye demokrasi güçlerini darbeyle bitirmeye çalıştığını da sözlerine ekleyen demokrasi cephesi yöneticilerinden Aram Kerkuki, “Bu çerçevede kuzey Kürdistan’da süren darbe uygulamalarıyla Erdoğan, HDP gibi demokratik bir gücü tasfiye etmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda Türkiye cephesinde demokrasi güçlerine de aynı uygulamalarda bulunuyor. Erdoğan, Kürdistan’da tam bir işgal durumu yarattı. Kuzey’le yetinmedi, kendi diktatörlüğü için güney Kürdistan’ı da işgal etmeye çalışıyor. Yarın öbür gün kendi askerlerini Güney’i işgale göndermek isteyecektir. Musul hayalini gerçekleştirmek istiyor. Bunu yapmak istedi ama başaramadı. Fakat Erdoğan, referandumla kendi diktatörlüğünü tam olarak kurarsa o zaman yeni çılgınlıklar yapabilir. Tek amacı Kürtleri katletmektir. Kürtlerin bunu görmesi gerekir” şeklinde konuştu.

‘ERDOĞAN, MESUD BARZANİ’Yİ KULLANDI’

Kerkuki, Erdoğan’ın referandumda Kürtleri etkilemek için; Mesud Barzani’yi Türkiye’ye çağırıp, Güney Kürdistan Federal Bölgesi bayrağını astırdığını ifade etti.

Kerkuki, “Erdoğan, Barzani’yle ortak çalışıyoruz, bakın sizin bayrağınızı da artık göndere çekiyoruz, demek istiyor. Erdoğan referandumda sonuç almak için çeşitli hilelere bu şekilde başvuruyor. Daha önce seçimlerde oyları almak için para dağıtıyordu. Ama herkes bilmeli ki, Mesut Barzani’nin Türkiye’ye çağırılması tamamen referandumda Kürt oylarını alabilmek içindir. O açıdan kimse Erdoğan’a kanmamalıdır. Erdoğan’ın Kürt sorununun çözümü için kesinlikle bir niyeti yoktur. Eğer öyle olsaydı; binlerce insanı katletmezdi, binalarda yakmazdı, belediye başkanlarını tutuklamazdı. Kürtlerin seçimle elde ettikleri tüm kazanımlarına el koydu” ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN DA SELEFLERİNDEN DERS ÇIKARMALI’

Türkiye’de 1980 darbesinden sonra gelen tüm hükümet ve siyasetçilerin Kürt özgürlük mücadelesini tasfiye etmeye çalıştıklarını ancak tasfiye olanın kendileri olduğu, tespitini yapan Kerkuki, Erdoğan’ın kendi seleflerinin bu akıbetinden ders çıkarması gerektiğini ifade etti: “Kandil ya da başka yerlere operasyonlar yapsa da başarılı olamayacaktır. Halk da bu operasyonlarda hep kendi çocuklarının öldürüldüğünü görmeli ve karşı durmalıdır.”

‘KÜRTLER HAYIR DEMELİ’

Aram Kerkuki, Kuzey Kürdistan halkının referandumda sandığa giderek tüm katliamlara cevaben ’’hayır’’ oyu kullanması çağrısı yaptı: “Kuzey Kürdistan halkı da bu referandumda tüm bu yapılanların hesabını Erdoğan’a sormalı ve bunun için ‘hayır’ oyu kullanmalıdır. Özgürlükten yana tüm Kürtler kesinlikle referandum sandığına gitmeli ve oyunu bu şekilde kullanmalıdır. Aynı şekilde Güney Kürdistan halkı ve medyası da bu konuda kuzey Kürdistan halkına sonuna kadar destek olmalıdır.”