Deriyê Dawetiya Operasyonu: Türk askerleri kırıldı

Türk ordusunun 23 Ekim’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Deriyê Dawetîya’da başlatmış olduğu operasyonu kıran gerilla güçleri, "Özgürlük mücadelemizde ısrarlıyız” dedi.

Türk devletinin PKK hareketini bitirme, Kürdistan sömürgesine devam etme planlarıyla sürdürdüğü operasyonları sürüyor. Türk ordusu, operasyonlarında galibiyet elde edemezken, PKK gerillasından ağır darbeler alıyor. Türk ordusunun darbe aldığı operasyonlardan biri de Deriyê Dawetiya Operasyonu oldu. 23 Ekim'de sabahın erken saatlerinde Şırnak Uludere’ye bağlı Deriye Dawetiya alanında bir operasyon gerçekleştiren Türk ordusu, gerilla güçlerinden etkili darbe aldı. Ayın 24’ünde operasyonu sürdürmek isteyen Türk ordusu, ikinci gün gerilla güçlerinden darbe alınca geri çekildi. Operasyonda çok sayıda asker öldü.

Deriyê Dawetiya Operasyonu'nda yer alan HPG gerillaları, ANF'ye konuştu...

'OPERASYONU ÖNCEDEN FARK ETTİK'

Operasyonda korucuların da yer aldığını belirten HPG gerillası Serhildan Gımgım, operasyonun ilk gününü şöyle değerlendirdi:

"Operasyon 23 Ekim sabahın erken saatlerinde başladı. Biz operasyonu önceden fark ettiğimiz için arkadaşlarla bir araya gelip hemen hızlıca bir planlama yaptık. İki gruba ayrıldık. Bir grup askerlerle çatışmaya girecek, diğer grup ise savunmasını yapacak. Bu planlama temelinde harekete geçtik. Ve askerle çatışma başladı. Bu çatışmalar dört beş saat sürdü. Çatışmada büyük kayıp alan TC ordusu operasyonun ilk adımında etkileyici bir darbe aldığı için geri çekildi.

Kürdistan’ın her yerinde operasyon başlatan Türk devletinin başarılı olmadığını, gerilladan büyük darbe aldığını ama bunu kamuoyundan gizlediğini, yalan haberlerle halkı kandırdığını ifade eden gerilla Gımgım şunları söyledi: "Düşman şunu iyi bilsin ki, biz mücadelemizde ısrarlıyız. Onlar yöneldikçe onları boşa çıkaracağız ve bu dağları onlara zindan edeceğiz. Ahlakın, adaletin olmadığı bir savaş yürüten TC ordusu, teknik gücüne güveniyor. Biz nasıl ki yoktan var olmayı başardıysak, tekniklerini boşa çıkarmayı da biliriz.”

'FEDAİ BİR RUHLA SAVAŞTIK'

Operasyonda yer alan HPG gerillası Kerim Amed, başarıya ilişkin şunları kaydetti: “Biz operasyonu önceden fark ettiğimiz için avantajlıydık. Onlar saldırmaya gelmişlerdi. Ama biz hemen saldırıya geçtik. Beklemedikleri bir anda içlerine girerek, ağır darbeler vurduk. Neye uğradıklarını şaşırdılar. İlk gün bir adım geri çekilen askerler, Ekim 24’te tekrar operasyona devam etti. Yoğun teknik kullandıktan sonra Deriyê Dawetiya’ya girmek istediler. Tüm arkadaşlar fedai bir ruhla düşmanla çatışmaya girdi ve düşmanın başlatmış olduğu operasyonu kırdı. Bu operasyonda başarı elde edemeyen ordu, gerilladan tekrar bir darbe alınca geri çekildi. TC ordusu çok sayıda asker kaybetmekle kalmayıp, gerillanın kararlılığını ve cesaretini bir kez daha görmüş oldu.”

'ÖNDERLİĞİMİZ VE HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN...'

HPG gerillası Sofi Berbang, Deriyê Dawetiya Operasyonu gibi, düşmanın başlatmış olduğu tüm operasyonlara güçlü bir karşılık vereceğini ve gerilla eylemlerinin eskiye oranla daha da artacağını anlattı. Gerillanın savaştaki karar ve iddia düzeyine ilişkin ise Berbang, "Biz, sömürgeci TC devletine karşı haklı bir savaş veriyoruz. Savaşımızda ısrarlıyız. Her kim olursa olsun özgürlüğümüz karşısında engel teşkil ediyorsa biz onlarla mücadele edeceğiz. Özgürlük mücadelemiz zaferle sonlanana kadar savaşımızı sürdürmeye devam edeceğiz. PKK gerillası; ülkesi, Önderliği, halkı ve demokratik tüm halklar için kanının son damlasına kadar her an savaşmaya hazırdır.”