GÖRÜNTÜLÜ

Ehmed: Rakka özgür olana kadar durmak yok

Fırat’ın Gazabı Operasyon Odası sözcüsü Cihan Şêx Ehmed: Hamlemiz başarıyla devam ediyor. Hem halkın hem de savaşçılarımızın morali çok yüksek. Rakka özgür olana kadar bize durmak yok.

DAİŞ çetelerinin Suriye’de en önemli merkezlerinden biri olan Rakka’nın özgürlüğü için başlatılan “Fırat’ın Gazabı Hamlesi”nde önemli bir aşama yaşıyor. Rakka’nın savunması için önemli bir merkez olan Tabqa kasabası “Fırat’ın Gazabı savaşçıları tarafından büyük oranda çembere alınmış durumda. 21 Mart gecesi başlayan Tabqa’yı DAİŞ çetelerinden temizleme ve Rakka’yı daha da yalnızlaştırma hamlesi devam ediyor. Fırat’ın Gazabı Operasyon Odası sözcüsü Cihan Şêx Ehmed, operasyonu ANF’ye değerlendirdi.

Cihan Şêx Ehmed, operasyonun geldiği aşama ve operasyonun amacınailişkin şunları söyledi: “Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nde üçüncü aşamayı başlatmıştık. Rakka’nın doğu kısmını çetelerden temizleme için başlatılmıştı bu hamle ve önemli sonuçlar elde edildi. Kerama beldesi çetelerden temizlendi. Bu Rakka kuşatması için önemli bir sonuçtu. Böylece Rakka’nın doğu kısmının neredeyse tamama yakını kuşatılmış oldu. İkmal yolları kesildi, Rakka, Tabqa ve Halep’i birbirine bağlayan kara yolu güçlerimizin denetimine girdi. Bununla bağlantılı olarak Fırat Nehri üzerinden Rakka ile Tabqa barajının özgürleştirilmesi için bir hamleyi de devamında başlattık. Tabqa etrafında onlarca köy çetelerden temizlendi. 21 Mart gecesi bir kol Tabqa’yı baraj tarafından bir kol da hem havadan hem de baraj suyu üzerinden kuşatmak için harekete geçti. Geçişle birlikte çok hızlı bir şekilde Tabqa’yı kuşatma operasyonları başladı ve önemli gelişmeler sağlandı. Tabqa’nın batı yönündeki köy ve mezralar özgürleştirildi. Suriye’deki önemli bir hava alanı olan Tabqa hava alanı çetelerden temizlendi. Şimdi kasabanın mahallelerine girmek için güçlerimizin önünde sadece iki köy kaldı. Bu iki köyde kısa zamanda çetelerden özgürleştirilip kasabanın tam çembere alınması sağlanacak. Tabqa’nın tam çembere alınmasıyla birlikte operasyonumuz daha da hızlanacak.”

Bu operasyonda en önemli noktanın Tabqa Havaalanı’nın özgürleştirilmesi olduğunu belirten Fırat’ın Gazabı Operasyon Odası sözcüsü, “Tabkqa Havaalanı DAİŞ çetelerinin eline rejim güçlerinden geçmişti. DAİŞ çeteleri bu hava alanını planlama merkezi olarak kullanıyordu. Aynı zamanda da Tabqa’nın savunmasını daha güçlü kılıyorlardı. Tabqa’ya baraj tarafından yani kuzey doğu kısmından gelen kol barajın önemli bir kısmını çetelerden temizledi. Tabka barajı sadece şehre girişte bir kapı değil aynı zamanda yörede yaşayan halkın ekonomik hayatı için önemli ve aynı zamanda Fırat Nehri üzerindeki en büyük elektrik üretim kaynağı olduğu için hem önemliydi hem de hassas yaklaşılması gerekiyordu. Operasyona başlarken de operasyon içinde de en önemli amacımız barajın zarar görmemesi yönündeydi. Bu önemli oranda da başarıldı. Barajın durumu iyi. Barajın özgürleştirilen yerlerinde mühendisler kontrol yaptı ve barajın çalışmasında hiçbir sorun bulunmuyor” diye konuştu.

Tabqa’nın mutlaka özgürleştirileceğini dile getiren Ehmed, hamlede yer alan güçlerinin çok büyük moralle çemberi daraltmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

“5 Kasım’da başlayan Rakka’yı özgürleştirme hamlesi, emin adımlarla amacına doğru ilerliyor” diyen Ehmed şunları belirtti: “Bütün hamle boyunca en hassas olduğumuz nokta sivillerin güvenliği ve sağlığıydı. Özgürleştirilen alanlarda yaşayan halk güçlerimizin gelişlerinden büyük moral alıyor heyecanla karşılıyorlar. Hem kurtarılan köylerden hem DAİŞ denetiminden kaçıp gelen halk güçlerimizin denetiminde bulunan alanlarda büyük bir moralle yaşamını devam ettiriyor. Operasyon güçlerinin köylerini çete mayın ve tuzaklarından temizlemesi sonrası da köylerine dönüyorlar. Özgürleştirilen alanlardaki halk aynı zamanda savaş gücüne de katılıyor. DAİŞ çetelerine karşı devam eden hamlemizde şu an önemli oranda bu katılımlar da oluyor.

Şu anda Tabqa merkezden güçlerimizin bulunduğu alanlara doğru her gün gelişler var. Çetelerin zulmünden bıkmış olan halk büyük bir zorlukları aşarak özgürlük güçlerinin bulunduğu alanlara akıyor. Bu vesile ile DAİŞ zulmünde yaşayan ve kurtulmak isteyen halka özgürlük savaşçılarının bulunduğu alanlara akmaya devam etmeleri çağrısında bulunuyorum. Halktan bir kişinin bir parmağının bile kanaması bizi çok üzüyor. DAİŞ çeteleri denetimindeki insanların iradesini yerle bir etmiş durumda.

Hamlemiz başarıyla devam ediyor. Hem halkın hem de savaşçılarımızın morali çok yüksek. Rakka özgür olana kadar bize durmak yok.''