Erdoğmuş bütçe görüşmelerinde konuştu

2017 yılı bütçesi görüşmelerinde konuşan HDP Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın politikalarını eleştirdi, "35 yıl önceki Diyanet İşleri Başkanlığını arıyoruz" dedi.

Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş , 2017 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu. 

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ı hatırlatan Erdoğmuş, "Şu anda içeride bulunan arkadaşlarımız inşallah yakın zamanda çıkacak ve ellerinde de barış güvercininin bize sunduğu, takdim ettiği zeytin dalıyla bu Meclise yeniden teşrif edecek, her bir arkadaşımıza da o zeytin dalını, barış ümidini ifade ederek takdim edecekler" dedi.

Medine Sözleşmesi'nin "savaşı haram kıldığını" anlatan Erdoğmuş, Diyanet İşleri Başkanlığı'na "Kutlu Doğum Haftası"nda Medine Sözleşmesi'ni gündemleştirmesi tavsiyesinde bulundu.

Yürütülen politikaların halklar arasında duvar ördüğünü anlatan Erdoğmuş, şunları söyledi: "Bugün biz Suriye ile Türkiye arasında şu anda örülen duvardan bahsetmiyoruz. Biz bugün bölgemizde sadece valilikler, kaymakamlıklar etrafında örülmüş güvenlik duvarlarından bahsetmiyoruz. Bu son zamanlarda ilave edilen, kayyum ataması sonucunda belediyelere uygulanan o güvenlik duvarından da bahsetmiyoruz. Çünkü biliyoruz ki her duvar örücü bir kaygıdan dolayı, tek kaygıdan dolayı o duvarı örer; onun adına 'güvenlik' der ama aslında o bir korku duvarıdır. Ben bu duvarlardan da bu güvenlik duvarlarından da söz etmiyorum. Diyorum ki: Diyanet İşleri Başkanlığı çıksın “Şu anda gönüllerde örülmüş, beyinlerde örülmüş, kafalarda örülmüş bu duvarları nasıl aşarım, nasıl yıkarım? Bu insanların manevi bağlarını ben yeniden, evet, yeniden, yeniden nasıl tesis ederim” diye bir çaba içerisine girsin. Şu anda bulunduğumuz Mecliste, bakınız, görünmeyen demir parmaklıklar var ve yüzde 50’nin yüzde 50’ye düşman yapıldığı bir gerçek var."

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda yapılan tasfiyeye dikkat çeken Erdoğmuş, "Otuz beş yıl önce Kenan Evren anayasası oylanırken 'hayır' veren bölgedeki görevlilerimiz bu zulme tabi tutulmadılar, yine Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Teftiş Kurulu teftiş neticesinde onların görev yerlerini değiştirdi. Ben, bugün sorumlu Sayın Hükümet sözcümüzden ve Diyanet İşleri Başkanlığımızdan şunu talep ediyorum: 35 yıl önceki Diyanet İşleri Başkanlığını arıyoruz" diye konuştu.