GÖRÜNTÜLÜ

Esaretten özgürlük savaşçılığına: Minbicli Şirin

Minbic’in özgürlüğü için başlatılan Ebu Leyla operasyonu esnasında Minbic’te yaşayan herkes gibi esaret koşullarına mahkum olan Şirin Minbic, şimdi Rakka yollarında bir özgürlük savaşçısı.

 

Minbic’i özgürleştirme hamlesi “Komutan Faysal Ebû Leyla” ismiyle 1 Haziran’da başlayıp 12 Ağustos’ta şehrin DAİŞ çetelerinden temizlenmesi ve halkın özgürlüğüyle sonuçlanmıştı. Hamle daha devam ederken DAİŞ zulmünden kurtulma fırsatı ve özgürlük umudunu gören halk özgürlük savaşçılarının bulunduğu alanlara sığınmıştı. Bazen kendileri bazen de özgürlük savaşçılarının her mahalleyi kurtarması sonrası halk karanlık günlerin bittiğini anlayarak özgürlük savaşçılarına şükranlarını sunmuşlardı.

Minbic’in özgürlüğünden sonra onlarca Minbicli genç kadın ve erkekler QSD ve YPG-YPJ saflarında yerini aldı. Bunlardan birisi de Minbic’in Esediye mahallesinden olan Şirin Minbic. Esediye mahallesinin özgürleştirilmesinden sonra katılım kararı aldığını ve nerede özgürlük için bir savaş varsa orada mutlaka bulunmak istediğini belirtiyor Şirin Minbic.

Annesi Kürt, Babası Arap olan Şirin Minbic, YPJ saflarına katılım kararının en önemli sebebini “Başkaları için savaşanı ve canını vereni hayatımda ilk defa gördüm” diye belirtiyor. Bu durumun kendisine büyük güç ve umut verdiğini özellikle vurgulayan Minbic hayatını artık başka insanların özgürlüğü ve mutluluğu için adadığını söyledi. Bundan dolayı Rakka hamlesinde yer almak için çok dayatıcı olduğunu özellikle vurgulayan Minbic, “Çünkü onların esaret ve özgürleştikten sonraki duygularını ben çok iyi anlayacağım” diye devam etti.

DAİŞ’in Minbic’e ilk girdiğinde gerçek yüzünü sakladığını söyleyen Minbic, şöyle devam etti: “İlk başlarda halka yumuşak davranmaya, halkı kazanmaya çalıştı. Şehrin içinde tam hakimiyetini sağlayınca baskı, işkence ve zulmü de artmaya başladı. Hayatın tüm alanında tam kontrol sağladılar ve sonra her şeye müdahale etmeye başladılar. Kadınların giyim, kuşamını tümden siyaha büründürdüler ‘kadınlar ellerine eldiven giymek zorunda dediler’. Evimizden dışarı çıkamaz olduk. DAİŞ’in olduğu yerde halk onların kurbanı oluyor.”

Şirin Minbic, şimdi YPJ saflarında doçka silahının başında Rakka’ya doğru yol alırken, DAİŞ çetelerinden özgürleştirilen her köye, her mezraya sevinçle giriyor. “Rakka’da yeni ve özgür bir yaşamı DAİŞ çetelerinden temizleyerek kesin kuracağız” diyen Minbic bu hamlede yer almanın hem de bir kadın olarak yer almak çok mutluluk verici olduğunu ekliyor.

“Rakkalı kadın ve kızların özgür günlerini şimdiden hayal ediyorum” diyen Şirin doçkasının tetiğini sıkı kavrıyor.

...