Evini yıkan kepçelerin önüne atladı, mahkemelik oldu!

Nusaybin’de kısmen kalkan yasağın ardından mahalledeki evini görmeye giden Emine Özel, evini yıkan kepçeye engel olmak istedi. Evini korumak isteyen Özel, “yasağı ihlal etme suçu” iddiasıyla mahkemelik oldu.

Devlet saldırılarına karşı direnişin yaşandığı Mardin’in Nusaybin ilçesinde şimdilerde sessizlik ve yıkım hâkim. Onlarca defa ablukaya alınan ve en son ablukanın 4 ay sürdüğü ilçede, 83 kişi yaşamını yitirdi, binlerce insan göç etti. Çatışmaların hemen ardından yıkımın hayata geçirildiği ilçede yapılan TOKİ’ler ise her geçen gün yükseliyor.

2016’ın Nisan aylarında kısmen kalkan yasaktan sonra mahalleler açıldı. Yasağın kısmi kaldırılmasına rağmen çatışmanın yaşandığı 6 mahalle yıkımdan dolayı tellerle çevrilmişti. Bu tellerden atlayıp evlerini görmek isteyen biri hamile 4 kişi ise patlayan bombalardan dolayı yaşamını yitirmişti. Etrafı tellerle çevrilen mahallelerde sağlam kalan evler dahi insanların gözleri önünde yok edildi.

GÜNLERCE NÖBET TUTTULAR

Evlerinin yıkılmasını istemeyen insanlarda günlerce tellerle çevrili alanda nöbet tuttu. Abluka kalktıktan sonra evini görmeye gelen ve Dicle Mahallesinde oturan Emine Özel (52), evini yıkmaya gelen kepçelere engel olmak istedi. Evinin önüne kepçe geldiğini gören Emine, tellerden atlayarak evini yıkmak isteyen kepçelerin önüne atladı.

YIKIMA MÜDAHALE ETTİ, MAHKEMELİK OLDU

Emine Özel, tellerden atladıktan sonra kepçeyi durdurarak evin yıkımına engel oldu. Daha sonra burada çalışanlar tarafından “Bize müdahale ediyorlar, gelin engel olun” denilerek polise ihbar edilen Özel, zırhlı araca bindirilerek gözaltına alındı. Emine Özel, “Orası yasak neden girdin, niye oradaydın bildiğin bir şey mi var?” soruları ile iki saat sorguda tutuldu.

Günler sonra Özel’in evine “yasağı ihlal etmek” suçu” iddiasıyla mahkeme celbi gönderildi. Kendi evini korumak için kepçenin önüne atlayan Emine Özel, bu nedenle mahkemelik oldu. İddianamesinde “Yasağı ihlal etme ve çalışanlara engel olma” ile suçlanan Özel, Temmuz ayında görülen ilk duruşmayı katılmadı Davanın ikinci duruşması ise 1 Kasım tarihinde görülecek.