Göç ve yıkıma karşı Şırnak’ta 8 ay

Şırnak'ta 14 Mart günü başlayan “sokağa çıkma yasağı” tam 8 ay sonra kaldırılıyor. Aylardır yıkılan kentin insanları ise topraklarını terk etmemek için çadırda yaşadı.

Şırnak’ta halkın kendini yönetme isteğine karşı 14 Mart günü “sokağa çıkma yasağı” ilan edildi. Şırnak'ta bulunan 12 mahalleden 7'sine öz yenötim direnişi sürdü. “Sokağa çıkma yasağı” ilanından hemen sonra halkı zorla evlerinde çıkaran devlet güçleri Şırnak halkını göçe zorladı. Ancak tüm saldırılara karşı en büyük yanıtı veren halk, Sanayi, Afet Konutları, Balveren, Avgamasiya, Kumçatı, Uludere, Güçlükonak, Biryan, Bilmat, Nerex, Zorava ile Cudi ve Gabar eteklerine çadır kurdu. 

YPS, YPS-JIN DİRENİŞİ SÜRDÜ

Çevrede halkın direnişi sürerken kent merkezinde de YPS ve YPS-JIN özyönetimin ilan edildiği, Yeni, Bahçelievler, Dicle, Cumhuriyet, İsmetpaşa, Gazipaşa, Yeşilyurt mahallerinde tank ve topa karşı 85 gün direndi. Bir ay İsmetpaşa Mahallesi’ne girmeye çalışan devlet güçleri, kent merkezinin çarşısını yıkarak içeriye girmeye çalıştı. Kent merkezine yönelik yıkımlar da hız kazandı. 

DİRENİŞ ÇEVREDE DE SÜRÜYORDU

85 gün boyunca kent merkezine ağır silahlar, top ve tanklarla saldırı yapılırken, Şırnak çevresinde de halk çadırlarda direnişi 9 ay boyunca zor şartlarda devam ettirdi. Devlet güçleri Şırnak'tan 10 kilometre uzakta kurulan Bilmat bölgesini hedef alarak top atışları gerçekleştirdi. Top atışları esnasında bir kişi katledildi.

'OPERASYON BİTTİ’ FAKAT YASAK KALDIRILMADI

4 Haziran günü devlet tarafından “operasyonlar bitti” açıklaması yapıldı, yıkım ve talan ondan sonra da sürdü. Çevrede çadır kuran halk tekrar göçe zorlamak istenirken, tehdit edilerek gözaltına alınmaya başlandı. Bir aya yakın bir süre sürekli çadırlara taciz atışı yapan devlet güçleri, ilk olarak Afet Konutları çevresinde kurulan çadırları yıkmak için kepçeyi alan getirdi. Topraklarını terk etmek istemeyen halka Kerkük'ün yolunu gösteren devlet güçleri, “Kerkük'e gidin burası bizim topraklar” diyerek çadırları yıktı. Buna rağmen topraklarını terk etmeyen halk tekrar çevrede buldukları akrabalarına giderek kentin açılmasını bekledi.

115 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Şırnak'ta özyönetim direnişinde 115 kişi yaşamını yitirdi. Şırnak kent merkezinin yüzde 85’i yerle bir edilerek araziye döndürüldü. Devle kent merkezinin çoğunluğunu da kamulaştırdı. Halk için 400 konutun çalışmasına başlayan Şırnak Belediyesi’ne Valilikten “Gereksiz harcama” yanıtı verildi. 

14 Mart günü başlayan yıkım 14 Kasım günü kısmen resmi olarak kaldırılacak.