GÖRÜNTÜLÜ

Güneyli akademisyenler: Türk işgaline karşı ulusal tutum şart

Türk devletinin Irak ve Güney Kürdistan'daki işgalci saldırılarına tepki gösteren Kerkük Üniversitesi akademisyenleri, Kürtlerin buna karşı ulusal tutum sahibi olmalarını istedi.

Türk devletinin Kürdistan ve Irak’taki varlığını “askeri işgal” olarak nitelendiren akademisyenler, “Türk devleti Osmanlı zamanında olduğu gibi Musul’u da yeniden topraklarına katma peşinde" dedi.

Akademisyenlerin tepkileri şöyle:

ZENGENE: MUSUL'U ALMAK İSTİYORLAR

Ednan Zengene, Kerkük Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi Rektörü: "Türk askeri ne zaman Irak toprakları içine gelmişse beraberinde bir sürü sorun getirmiştir. Irak her seferinde kendi hakimiyetini yine de korumuştur.
Türk devleti teröre karşı mücadele için geldiğini söylüyor. Oysa bana göre işin aslı, Türk devleti eskiden bölgede yarattığı etkisini yeniden yaratmak istiyor. Tarihte Musul’un Irak’a verilmiş olmasını bir türlü kabullenemediler. Yeniden Türkiye topraklarına katmak istiyorlar. Çünkü Musul siyasi, ekonomik ve stratejik açıdan oldukça önemli bir yer.

Ancak Türk devleti Irak ve Suriye'deki işgal durumunun kendisine yarayıp yaramadığını doğru sorgulamalıdır. Bana göre bölgede Türk devletine karşı çok büyük tepkiler var. Hatta uluslararası güçler de mevcut durumdan rahatsızdır. Türk devletinin bu işgalci durumu işleri daha da karıştırıyor. Ama ben Güney Kürdistan ve Irak’ın eskisi gibi bu işgal durumuna çok fazla sessiz kalacaklarına inanmıyorum. Türk devletinin geri adım atması için bölgeden doğru kendisine bir tepki gelişmeli, bir baskı oluşmalı. Kürtler de buna karşı bir oldubittiyi kabul etmemeli.”

DR. AZİZ: ROJAVA VE GÜNEY'DEKİ KAZANIMLAR HEDEFLENİYOR

Dr. Dılşad Ömer Aziz:  "Türk devletinin Rojava ve Musul’da yapmak istedikleri kesinlikle kabul edilir şeyler değildir. Musul sorunu Güney Kürdistan ve Irak merkezi hükümetinin karşılıklı halletmesi gereken bir sorundur. Türk devletinin bugün Musul’a yaklaşımı tamamen Osmanlı devletinin Musul’a yaklaşımı gibidir. Zaten Erdoğan ve AKP politikası Musul’u yeniden Osmanlı zamanında olduğu gibi Türk devletinin topraklarına ve egemenliğine katma yönündedir.
Musul ve diğer yerlerde Türk devletinin Kürdistan'a dönük işgaline karşı tüm Kürt parçalarındaki Kürt örgütleri ortak hareket etmeli. Aynı tutum sahibi olmalılar. Bu şekilde Türk devletinin bölgeye bu şekilde işgal amaçlı asker sevkıyatına karşı da durmalılar. Amaçları Rojava ve Güney'deki kazanımlara müdahaledir. Bunu böyle bilmek gerekir.”

DR. ÖMER: KÜRTLER DUYARLI VE DİKKATLİ OLMALI

Dr. Çiya Fexri Ömer:  "Türk devleti İran ve Irak devletleriyle '90’lı yıllarda yaptığı Irak sınırlarından 10 kilometre içeriye girmesine izin veren anlaşmaya dayanarak, bugün Kürdistan'ı işgal ediyor. Oysa bu üç taraf arasındaki anlaşma artık geçersizdir. Irak Başbakanı Haydar Abadi kendisi yaptığı açıklamada, Türk devletinin Irak topraklarından bir karış dahi içeri girme hakkının olmadığını söyledi. O halde bugün Güney Kürdistan sınırları içinde yer alan Türk askeri kesinlikle bir işgal gücüdür.
Musul eski valisi Asil Nuceyfi, Türkleri Musul merkez, Başika ve Tel Afer’e girmeleri için çağırmış. Kürtler buna karşı duyarlı ve dikkatli olmalıdırlar. Çünkü bu Kürtler açısından son derece tehlikeli bir durumdur. Kürtler bu tür durumlara karşı ulusal birlik tutmuna sahip olmalı. Konjonktürel koşulları iyi değerlendirmelidirler. Kürtler açısından önemli olan budur.”