'HAYIR' coşkusu Bazid ve Diyadin’de doruğa çıktı

DTK, HDK, HDP, DBP ve TJA’dan oluşan referandum heyeti Ağrı’nın Doğubayazıt ile Diyadin ilçelerinde halkla buluştu.

Referanduma ilişkin halk buluşmaları Ağrı’nın Doğubayazıt ile Diyadin ilçelerinde gerçekleşti. Doğubayazıt ilçesindeki buluşmaya HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP Milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Mehmet Emin Adıyaman, Berdan Öztürk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan ile DBP ile HDP Ağrı İl Eşbaşkanları ile MYK ve PM üyeleri katıldı.  

İlçe girişinde konvoyla karşılanan heyet, yol boyunca büyük bir coşkuyla karşılandı. Halkın yoğun ilgisinden dolayı ilçe merkezine yol almakta zorlanan heyet, alana ulaştığında coşku durağa çıktı. Gençlerin ve kadınların katılım gösterdiği buluşmada, heyetin takdimi ardından konuşmalara geçildi. 
Buradaki buluşmada halka hitap eden HDP Ağrı Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcü Dilan Dirayet Taşdemir, “90 yıldır dilimiz, kimliğimiz yasaklı. Bugün de anayasa ile Kürtlerin isimlerinin geçmediği bir anayasa yapmak istiyorlar. Referanduma 17 gün kaldı. Bu referandum eşit koşullarda yapılmıyor. Zulüm altında HAYIR’ı örgütlüyoruz. Zulme karşı duruşunuz onların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. 18 madde de Kürtlerin ismi geçmiyor. İstedikleri tek bir adamın saltanadır. Onun için hayali düşman yaratıyorlar. Dün Ergenekonla bugün onlarla kol kola, dün cemaatle kol kola bugün mücadale ettiklerini söylüyorlar ama her zaman Kürtlere karşıydılar" şeklinde konuştu.

'ZULMÜ KADINLAR BOŞA ÇIKARDI'

Taşdemir, “Hayır'ı yükselteceğiz, bu konsepti bozacağız. 2 yıldır süren bu zulmü ilk kadınlar sokağa çıkarak boşa çıkardı. Biz kadınlar her zaman direnişin öncüsü olduk, olacağız. Sevgili kadınlar özgürlüğünüze sahip çıkın, bu iktidar kayyum aracılığıyla sizin kurumlarınıza el koydu. Buna karşı 16 Nisan da sandıkta hesap soracağız, hazır mıyız? Biz Sur için Cizre için 'Hayır' diyeceğiz" dedi.  

GAZİ MUHAMMED ANILDI

DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, Bazidlilerin tercihini 'Hayır'dan yana ortaya koyduğunu belirti. Gazi Muhammed'in Çarçıra Meydanı'nda idam edilmesini hatırlatan Şimşek, şunları söyledi: “Gazi Muhammed'i bir kez daha anıyoruz. Çarçıra Meydanı'nda şehit düştüğünde talebi Kürtlerin özgürlüğüydü. Bugün de Kürt halkı kimliği ve özgürlüğü için hayır diyor. 12 Eylül de anayasasında Kürt yoktu. Bugün de yoktur. Ne zaman bir darbe olsa ardından bir anayasa yapılıyor. Bugün bir siyasi darbe yapıldı ve ardından anayasa yapılıyor. Bu darbe Kürtlere karşı yapılıyor. Kürt halkı hep darbelere maruz kalmış. Ne kazanımımız varsa el konuluyor. Kürt halkı bugün sesini yükseltiyor buna karşı Kürtlerin sesini kısmaya çalışıyorlar.”

'ÇÖZÜM İMRALI'DA'

"Bu işi çözmek isteyen Sayın Öcalan tecrit ediliyor" ifadelerini kullanan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Onlar Sayın Öcalan’ı tecrit ediyorlar. Kürt sorununu çözmek istiyorsanız Sayın Öcalan İmralı’da. Sandık sandık ev ev çalışacağız hayır rengimizi göstereceğiz.”  
Şimşek’in ardından coşkulu kalabalığa hitap eden HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, şöyle konuştu: “İki hafta sonra 81 milyon insan için bazı şeyler geç olabilir. Biz bir arada yaşam felsefesini yaşatmak için mücadele etmek istiyoruz. Onlar ise despotik bir rejim inşa edeceklerini düşünüyorlar. Bu ülke hak etmediği bir savaşın içerisine sokuldu. 'Güvenlikçi' politikaların ortaya çıktığı, bu süreç 81 milyon insanın uykusun kaçırmıştır. Bizimle barajlarla baş edemeyenler silahın arkasına, güvenlik konseptinin arkasın sığındılar. Onların savaş politikalarına inat barışı savunacağız. Tutturmuşlar tek millet tek devlet biz ise tek dil tek millet olmayı dukandan satın almadık, bu Allah’ın bir lütfudur. Biz Allah'ın bahşettiği kimlikleri taşıyacağız. Tek değiliz, farklıyız ama bu birlikte yaşamaya engel değildir.”

'SUR'U, CİZRE'Yİ UNUTTUK MU...'

AKP hükümetinin tekçiliğine karşı çoğulculuğu geliştireceklerini kaydeden Yıldırım, “Onların tek tek dedikleri şey tekçi bir rejim oldu. Bu rejim ülkeyi kan gölüne çevirdi. Suriye ne elde ettiniz. Fırat kalkanını sona erdirdiler giden canlara yazık oldu. Genelkurmay başkanlığı ve Milli savunma bakanlığı Sefer Taş olayında milletin aklıyla oynadı. Savaş bir toplumu yutar. Savaşlar can, mal alır. Savaşlar kara deliktir buna gerek yok. Bu ülke kana doydu. Diyalog kurarak, konuşarak çözülemeyecek bir sorun yok. Biz bir canın daha toprağa düşmesine tahammülü yoktur. 2 yıllık çözüm sürecinde bu ülke bir arada yaşamayı öğrenmiştir. Biz Sur’u, Cizre’yi, Şırnak’a unuttuk mu? Hayır. Allah 'Hayır'ımızı artırsın" diye konuştu. 

Savaşı önleyemedikleri için halktan özür dileyen Yıldırım, “Tüm halkımızdan özür diliyoruz ve size borcumuzu kalıcı bir barış ile yerine getireceğiz. Bu ülke kalıcı bir barışı hak etti. Biz Türkiye’nin başka ülkelerin içi şlerine karışmadan kendi içinde barışmasını istiyoruz. Yol yapmak için yol değiştirilir mi? Çalma çırpma yeter. Bunun için rejim değiştirmeye gerek yok. Siz bu ülkeye ne getirdiniz de yasalar engel oldu. Çoğunluk sizde. Yargı sizde, bürokrasi sizde. Tüm imkanlar siz de varken senin o zaman değiştirmek istediğin başka bir şey. Diyor ya ‘dünya beşten büyüktür' diye. Ee, 80 milyon insan da senden büyüktür” şeklinde konuştu. 
Yıldırım’ın konuşmasının ardından program sona ererken, halkın ilgisi ise ilçe çıkışına kadar sürdü. Heyete eşlik eden kitle, ilçe çıkışına kadar alkış ve zılgıtlarla coşkusunu gösterdi. 

DİYADİN'DE DE HALKLA BULUŞULDU

Heyetin bir sonraki durağı ise Diyadin ilçesi oldu. 

Diyadin ilçe girişinden merkeze kadar yoğun ilgiyle karşılanan heyet, halkı selamladı. İlçe esnafı ve halkı tarafından zafer işaretiyle karşılanan heyet, HDP bayrakları ve HAYIR flamaları ile süslenen HDP Diyadin İlçe binası önünde bulunan halkla buluştu. 

Burada HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, halkı selamlayarak, sürecin Ağrı ve Diyadin’de provake edildiğini hatırlatarak, “Diyadin’de Muhammet ve Orhan adlı iki günahsız çocukları katlettiler. Muhammed için Orhan için inanıyorum ki Diyadin halkı HAYIR diyecektir" dedi.  

Ardından söz alan DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, Diyadin’in büyük bedeller verdiğini hatırlattı ve “Kürt halkı Diyadin, Cizre ve Silopi de çözümün gelişmesi isterken, hükümet ise sadece savaş istedi. Kürt halkı kendi özgürlüğünün mücadelesini veriyor. Yeni bir anayasa yapmak istiyorlar biz de diyoruz ki bu anayasada kadın yoktur, Kürt yoktur. Biz tüm halkların Hayır demesine istiyoruz.  Kürt halkının Diyadin’deki kazanımlarına el koydular. Biz bunun için hayır diyoruz. AKP-MHP ile milliyetçilik cephesini kurmuşlar. Bunların hazırlayacağı anayasa da Kürtlere yer olur mu? Olmadığını görüyorsunuz” diye konuştu. 

Şimşek’in ardından HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, halkı selamlayarak konuşmasına başladı.

Yıldırım,  11 Nisan 2015 ‘te yaşananlar dikkat çekerek, şunları belirtti: “Önemli bir anıya şahitlik ettiniz. Yaratılan bir provokasyonla Tendürek’te yaralıları kurtarmaya giden Cezmi arkadaşımız barış ve demokrasi yolunda şehit düşmüştür.  O gündür bugündür bu ülke huzur görmedi. Günahsız iki çocuğumuzu alçak bir şekilde kaybettik. Diyadin de sadece 3 evladı değil barışa arayışı kaybetti. Madem çözüm süreci burada bozuldu gelin barışı burada Diyadin'de kuralım. İnanıyoruz ki 16 Nisan’da Diyadin 'Hayır' diyecek bu ülkeye hayırlı bir kapı açılacak. Her seçimden önce tehdidi denerler, kaymakam ve valilerin eliyle kirli tezgahlar örgütlerler. Nasıl ki 7 Haziran’da güçlü bir cevap verdiniz bugün buna cevap vereceksiniz. Biz halkımıza güveniyoruz. Biz bu halka borçlu hissediyoruz kendimizi. Biz bu halkın verdiği desteği unutmadık. Savaşın üzerine gideceğiz. Bütün enerjimizi sizin için harcayacağız.”

Bu paketi hazırlayanlarınların kendi partisini dahi ikna edemediğini vurgulayan Yıldırım, “Bu paketi hazırlayanlar kendi parti üyelerini ikna edemiyorlar. Kendi partisini ikna edemeyenler bu halkın karşısına niye çıkıyorlar. Eğer bu pakette halktan yana bir hayırı olsaydı desteklerdik. Ama ülkenin daha fazla kutuplaşmaması için bu pakete 'Hayır' deyin. Hayırlı bir 17 Nisan günü ile uyanın. Bu sorunlar diyalogla çözülecek, konuşarak çözülecek. Bu ülke de Kürt sorunu 40 bin insan can aldı. İki yıl boyunca kimse ölmüyordu. Dolmabahçe mutabakından sonra silahsızlanma süreci başlayacaktı. Şimdi son iki yılda binlerce insan hayatını kaybetti. Bu işin gelip dayanacağı yer diyalogdur, konuşmadır" şeklinde konuştu. 

Ardından heyet alkış ve ıslıklar arasında alandan ayrıldı. Diyadinliler ilçe çıkışına kadar heyete eşlik ederek, sevgi gösterisinde bulundu. 

Heyet, yarın saat 10.00'da Ağrı Dörtyol Kavşağı'ndaki programa katılmak üzere Ağrı'ya hareket etti.