YENİLENDİ

HDP'li 7 vekil için alınan 'zorla getirme' kararı kaldırıldı

Amed'te görülen "KCK Ana Davası"nda yargılanan ve milletvekili oldukları için dava dosyaları ayrılan 7 milletvekili hakkında verilen mahkemeye "zorla getirilme” kararı kaldırıldı.

Amed'te görülen "KCK Ana davası"nda yargılanan 191 Kürt siyasetçi arasında yer alan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ile partili milletvekilleri Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım'ın yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması ardından yargılamalarına Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 

Mahkeme 5 Eylül'de görülen davanın 2'nci duruşmasının verdiği ara kararında, duruşmaya katılmayan 7 milletvekili hakkında "zorla getirilme müzekkeresi" yazılmasına, Selma Irmak'a da çağrı kâğıdı gönderilmesine karar vermişti. 

Davanın bugün görülen duruşmasına 4 Kasım’da tutuklanan milletvekilleri Selma Irmak ve Besime Konca ile getirilmezken, diğer milletvekilleri de katılmadı. Değişen mahkeme heyeti ile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca izleyici olarak takip etti.

Yoklama yapılması ve dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada sanık vekillerin avukatları savunma yaptı. 

İlk sözü alan Avukat Cihan Aydın, daha önce dava dosyasında Çağlar Demirel, Besime Konca, Alican Önlü ve Dirayet Taşdemir’in ifadelerinin alındığını hatırlatarak, “Dosyanın incelenerek ifadesi alınan kişilerin yeniden davetiye ile duruşmaya davet edilmesi yönündeki ara kararından vazgeçilsin. Dosyaları incelensin. Haklarında zorla getirilme kararı verilenler hakkındaki karar kaldırılsın” talebinde bulundu. 

Avukat Mesut Beştaş ise, daha önce yerel mahkemenin TBMM’ye gönderdiği bildirim yazısında milletvekilleri için “Suçu işledikleri sabit görüldü” ifadesinin yer almış olması nedeniyle reddi hâkim talebinde bulunduklarını, ancak bu talebin beklenmesine karar verildiği hatırlattı. Mahkemenin bu bildiriminin ihsası rey niteliğinde olduğu için ise Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurduklarını da belirten Beştaş, AYM kararı sonuçlanana kadar yargılamanın durdurulmasını istedi.   

İddia makamı ise, mahkemeye heyetinden dosyadaki eksik hususların giderilmesini talep etti. 

Taleplerin alınması sonrası ara karını açıklayan mahkemeye heyeti, sanık milletvekilleri hakkında bir önceki duruşmada verilen "zorla getirilme” müzakeresinin iptaline karar verdi.

Avukatların yargılamanın AYM’nin kararı gelinceye kadar durdurulmasını yönündeki talebini ise reddeden heyet,  savunması alınmayan vekillerden Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan HDP Hakkâri Milletvekili Selma Irmak’ın bir sonraki duruşmaya SEGBİS üzerinden katılımının sağlanması için tutuklu bulunduğu cezaevi idaresine talimat müzekkeresi gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme ayrıca “KCK Ana Davası”nda yargılanan, aralarında KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok ve Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal ile Nurettin Demirtaş, Hüseyin Zorlu, Fikri Aktaş, Müzeyyen Güneş, Nadire Nergiz, Mesude Şahin, Kenan Ayaz, Gülabi Dere, Özlem Tanrıkulu, Hamit Aslan, Nesrin Deniz, Remzi Kartal, Mustafa Sarıkaya, Şükran Aydın, Mehmet Ermiş, Mehmet Duman, Gülistan Aksoy, Gülay Calap, Ünal Ahmet Çelen ve Erkan Pişkin hakkında verilen “yakalama” kararlarının yerine getirilmesinin beklenmesine karar vererek duruşmayı  Nisan 2016’ya erteledi.