Hewlêr ile Bağdat arasında anlaşma

16 Ekim’de Kerkük ve tartışmalı bölgelere Irak ordu güçleri ile Haşdi Şabi’nin başlatığı ve birçok bölgeyi ele geçirmesi ve ardından sınır ve sınır kapıları konusunda yaşanan gerginlik uzlaşma ile sonuçlandı.

Son bir haftadır Zumar, Rabia, Mahmur çevresinde yaşanan çatışmalardan sonra Irak ordu yetkilileri ile peşmerge güçleri Giver, Mahmur, Musul cephesi komutanlığından Sirvan Barzani arasında görüşmeler başlatılmıştı. Son iki günde yapılan görüşmelerle sınır ve sınır kapıları ile diğer birçok konuda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Musul’da dün ABD’li askeri yetkililerin de katılımıyla gerçekleşen Güney Kürdistan ve Irak hükümet yetkilileri arasındaki görüşmede Güney Kürdistan’ın idari sınırlarının peşmerge ile Irak askeri güçleri arasındaki sınır olarak kararlaştırdı.

Güney Kürdistan yetkilileri ile Irak heyeti arasındaki ikinci görüşmede varılan anlaşmaya göre, Kürdistan’ın idari sınırları dışında olup peşmergenin kontrolünde olan Mahmudiye, Sihêla, Şêxan, Fayde, Elqoş, Giwêr, Meqlob ve Xazir bölgeleri için ortak güç oluşturulacak.

Bu bölgelerin idaresini Hewlêr ve Bağdat birlikte yürütecek, güvenliğini ise oluşturulacak ortak güç sağlayacak. Görüşmelerde Sêmelka (Peşhabur) Sınır Kapısı konusunda da anlaşmaya varıldığı bildirildi. Buna göre, peşmerge güçlerinin yanı sıra Irak ve ABD askerleri de sınır kapısının olduğu bölgede bulunacak.

Sınır kapıları ve havaalanlarının yönetimi konusunda ise İçişleri ve Maliye bakanlıkları tarafından anayasal çerçevede çözüme kavuşması kararlaştırılırken, görüşmede Haşdi Şabi yetkililerinin bulunmadığı ve anlaşmanın sadece Irak heyetiyle yapıldığı öğrenildi.