Irak: Havaalanlarını teslim alma süreci başladı

Irak İçişleri Bakanı Kasım Muhammed el-Araci, tartışmalı bölgeler konusunda Erbil yönetimi ile yaptıkları ikinci görüşmenin “olumlu geçtiğini” belirterek, “Havaalanlarını teslim edilmesi sürecine başlayacağız" dedi. 

Irak Merkezi Hükûmetinin, 25 Eylül’de gerçekleşen referandumdan sonra tartışmalı bölgeler başta olmak üzere Güney Kürdistan’a yönelik başlattığı hareketle, Güney hükûmetinin alan kaybetmesi devam ediyor. 

Birçok il, ilçe, petrol bölgesi ve sınır kapısı Irak tarafından Güney Kürdistan yönetiminden ele geçirilip veya devranılırken, sıranın havaalanlarını teslim almaya geldiği belirtiliyor. 

'OLUMLU GEÇTİ; TESLİM SÜRECİNE BAŞLAYACAĞIZ'

Irak İçişleri Bakanı Kasım Muhammed el-Araci, yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi heyeti ile görüşmelerimiz olumlu geçti. Irak güçlerinin tüm sınır kapılarına dağılmasına ilişkin anlaşmaya vardık” dedi.

"Bundan sonra havayollarının teslim edilmesi sürecine başlayacağız. Böylelikle Irak Anayasası uygulanmış olacak” diyen el-Araci, şöyle devam etti:

“Federal yönetimin sınırlarının kontrolü, havayolları ve petrol rafinerileri dışında şu anda Kürdistan Bölgesel Hükûmeti ile bir sorunumuz yok. Irak Anayasası’nın 112’nci maddesi petrolün Irak halkına ait olduğunu belirtiyor. Irak Anayasası çerçevesinde yeni bir diyalog sayfası açmaya hazırız.

Kürdistan halkını cezalandırmaya niyetimiz yok. Anayasaya uygun  hareket etmemiz gerekiyor. Bazı kişilerin anayasa maddeleriyle sorunu varsa bunu anlarız ve gerekirse anayasayı yeniden düzenleriz. Yakın zamanda Bağdat ve Hewler arasındaki sorunlar çözülecektir.”

SIRADA BARAJLAR VAR

Güney ve Irak hükûmetleri arasında tartışmalı bölgeler ve sınır kapılarının Irak’a teslimi için iki taraftan heyetlerin hazır bulunduğu ikinci görüşme yapılmıştı.

Sınır kapıları ve havaalanlarının teslim edilmesinden sonra Irak Merkezi Hükûmetinin teslim edilmesini istediği listede, Der Bendixan ve Dukkan barajlarının da olduğu belirtiliyor. Bu konuda Güney Kürdistan yönetiminin tutumunun ne olacağı ise henüz bilinmiyor.