Kayıp yakınları Şeyhmus Eroğlu’nun akıbetini sordu

İHD ve kayıp yakınları tarafından kayıpların akıbetlerinin sorulduğu ‘Kayıplar bulunsun failler yargılansın’ eylemi 448’inci haftasında devam etti.

Eylemde, köy korucuları ve askerlerin ev baskınıyla gözaltına alınan ve bir daha kendisine ulaşılamayan Şeyhmus Eroğlu’nun akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen eylemlerin 448’incisi gerçekleştirildi. İHD Amed Şubesi’nde düzenlenen eylemde konuşan Şube Başkanı Raci Bilici, “İnsanlık suçu işlendi. Binlerce insan katledilerek kaybettirildi. Yüz yıl da geçse adalet yerini bulacak, failler açığa çıkartılacak, faili meçhulleri işleyenlerin politikası boşa çıkarılacak” dedi.

Katliam süreçlerinde kimlerin yer aldığını çok iyi bildiklerini dile getiren Bilici, son süreçte sivil halka dönük hayata geçirilen linç girişimlerinin hız kesmeden devam ettiğini belirtti. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun devletin sivil insanları katlettiğini ifade ettiği için linç girişimine tanık olduğunu söyleyen Bilici, Tanrıkulu'nun aynı zamanda insan hakları savunucusu olduğu için hedef haline getirildiğini vurguladı.

ŞEYHMUS EROĞLU'NUN HİKAYESİ

İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, evine yapılan baskın sonucu gözaltına alınan ve kaybedilen Şeyhmus Eroğlu’nun hikayesini şöyle okudu:

“Şeyhmus Eroğlu, 1930 yılında Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Bardakçı (Bate) köyünde doğdu. Evli ve 7 çocuk babasıydı. Yaşadığı köye sık sık baskın yapan askerler ve korucular tarafından korucu olmaya zorlanıyordu. Köye yapılan baskınların birinde kardeşiyle birlikte gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Eroğlu ailesi baskılar sonucu köyden ayrıldı. Şeyhmus Eroğlu, ailesiyle birlikte Batman merkeze taşındı. Birkaç yıl burada yaşadı. Birkaç defa gözaltına alınıp bırakılan Şeymus en son alındığı gözaltının ardından artık kendisinden haber alınamadı.

21 Eylül 1995 tarihinde köy korucuları ile askerlerin saat 00.00 sıralarında evine yapmış oldukları baskın sonucunda Şeymus Eroğlu gözaltına alınarak Mardin’e getirildi. Yetkililer ne ev baskını, ne de gözaltına alındığını kabul etti. Onunla aynı zamanda gözaltına kaldığını belirten kimi görgü tanıklarına göre ise, Şeyhmus’un gözaltında olduğunu ve ağır işkenceler gördüğünü, daha sonra da serbest bırakıldığını söyledi. Yine Midyat’taki kimi görgü tanıklarının ifade ettiğine göre serbest bırakıldığının söylendiği tarihte, özel timlerin olduğu bir arabanın içinde görüldü.”