Kayıp yakınları Tosun ve Aydemir'in akıbetini sordu

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 453'üncü haftasında, 1995 yılında İstanbul’da kayıp edilen Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir’in akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Kayıp Yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği eyleminin 453'üncüsü gerçekleştirildi. İHD Diyarbakır Şubesi Konferans Salonu'nda düzenlenen eylemde kayıpların fotoğraflarının yanı sıra, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankart taşındı. Açıklamadan önce Hüseyin Aydemir’in Kardeşi Şeyhmuz Aydemir konuşarak, kardeşinin kemiklerini istediğini ve gidebileceği bir mezarının olmasını istediklerini vurguladı. Ardından Fehmi Tosun’un kardeşi Kıymet Zengin söz alarak, devletin Kürtleri yok etmek için yirmi dört saat uluslararası devletlerle görüştüğünü söyledi. Kıymet, Kürtlerin varlığının inkar edilemeyeceğini dile getirerek, kardeşinin inandığı değerler için mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Ardından söz alan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, Fehmi Tosun’un Diyarbakır’ın Lice İlçesine bağlı Licok (Çavundur) köyünde yaşadığını, 1991 yılında köye yapılan baskında gözaltına alındığını 21 gün gözaltında tutulduğunu daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp cezaevine konulduğunu söyledi. Fehmi’nin 3 yıl 9 ay ceza aldığını, 3 yıla yakın cezaevinde kaldığını dile getiren Hasan, çıktıktan sonra önce Fehmi’nin ardından eşi Hanım’ın çocukları ile birlikte İstanbul’a taşındığını vurguladı.

 Hüseyin Aydemir’in ise 1961 yılında Lice’nin Tûtê (Yaprak) köyünde doğduğunu, ilkokul mezunu olduğunu belirten Hasan, ailesinin köyde hayvan ticareti ile uğraştığını söyledi. Hüseyin’in evli ve altı çocuk babası olduğunu dile getiren Hasan, köyde yaşadığı süreçte sürekli baskı gördüğünü bu baskı bu baskı nedeniyle ailesiyle birlikte göç ettiğini belirtti. Hasan, Hüseyin’in baskı nedeniyle birçok kez il değiştiğinin altını çizerken son olarak 1995 yılının ortalarında İstanbul’a göç ettiğini belirtti.

Tosun ve Aydemir’in 19 Ekim 1995 tarihinde aynı gün ve saatte gözaltına alındığını dile getiren Yalçın, Tosun ve Aydemir’in nasıl ve ne şekilde göz altına alındıklarını anlattı. Daha sonra ailelerin Karakola başvurduğunu, araçların plaka ve numaralarının da vererek şikayetçi olduklarını söyleyen Yalçın, Fehmi ve Hüseyin’in aileleri tüm resmi kurumlara başvurdukları halde hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti.

Soruşturmanın halen sürdüğüne dikkat çeken Hasan, Fehmi Tosun’dan o günden beri haber alınamadığını, 8 Nisan 1996 yılında AİHM başvurulduğunu kaydetti.

Açıklamanın ardından kayıp yakınları 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminin ardından kayıp yakınları alkışlarla eylemi sona erdirdi.