YENİLENDİ-Kerkük'te neler oldu?

ANF ve Roj News muhabirleri Ersin Çaksu ile Şoreş Benek, Kerkük'te dün yaşananları kaleme aldı...

Irak ordusu ve Heşdî Şabî'nin Kerkük'e yönelik işgal hareketi sırasında gerilla, çekilmeyi kabul etmeyen pêşmerge ve silahlanan Kerküklüler tarafından Feylaq Kavşağı'nda oluşturulan savunma hattı, KDP güçlerinin genel asayiş binalarını terk etmesi ve ağır silahlarıyla bölgeden çekilmesi üzerine kırıldı.

Irak ordusu ile ona bağlı Heşdî Şabî güçlerinin Kerkük'e başlattığı saldırılar sonrası, HPG, YJA-Star, gönüllü halk ve çekilmeyi kabul etmeyen bazı pêşmergeler tarafından Kerkük'ün merkez mahallelerinden Feylaq'ta kurulan savunma hattı, KDP'nin çekilmesiyle kırıldı.

Saldırıların başlamasından sonra sabah saatlerinde HPG'den yapılan özsavunma çağrısı üzerine yüzlerce yurttaş silahlarıyla birlikte savunma hattının oluşturulacağı bölgelere akın etti. Ayrıca çekilmeyi reddeden onlarca Pêşmerge de gerilla ve halk ile birlikte savunma hattında katıldı.

Savunma hattının oluşturulması hazırlıkları devam ederken saat 10.30 sularında KDP pêşmergeleri Feylaq Kavşağı'nı asayişlerinin bulunduğu binayı ve kavşağı bıraktı. KDP güçlerinin ağır silahlarının alarak bölgeden uzaklaşmadan önce havaya ateş açarak Heşdî Şabî'nin saldırıya geçtiğini belirtmesi dikkat çekti.

Bulundukları bölgeyi terk eden KDP pêşmergelerine halk büyük tepki gösterirken, üst geçidin üzerine çıkan bazı yurttaşlar ağır silahlarıyla bölgeyi terk eden KDP güçlerine tepki olarak havaya ateş açtı.

KDP güçlerinin bölgeden ayrılmasıyla silahlanan halkta büyük moral düşüklüğü yaşanırken, bazıları silahlarını bırakıp "Onlar o kadar ağır silah ve tankla direnmeyip gidiyorsa, biz bir kalaşnikofla nasıl direnelim" demesi dikkat çekti.

Öte yandan evlerinden çıkarak güvenli hatta geçmeye çalışan birçok yurttaşın ise 1975 yılında Cezayir anlaşmasından sonraki silah bırakma (aş betal) olayına anıştırmada bulunarak "Kaka aş betal e, aş betal e, em firotin (Kardeşim aş betaldir, aş betaldir, bizi sattılar)" demeleri kameralarımıza yansıdı.

HPG, gönüllü pêşmerge ve silahlanan halk ise Feylak kavşağı ve civarında ferdi silahlarıyla bir süre direndikten sonra bölgenin tanklarla vurulmasının ardından yeni bir savunma hattını oluşturmak için kentin iç mahallelerine çekilmek zorunda kaldı.

KERKÜK HALKI DİRENİŞ OLMAMASI ÜZERİNE KENTİ TERK ETTİ

Irak ordusu ile Heşdî Şabî'nin Kerkük'ü işgal saldırıları sırasında evlerini terk etmek istemeyen yurttaşlar, merkezi bir direniş kararı olmaması üzerine göç etmek zorunda kaldı.

Irak ordusu ile ona bağlı Heşdî Şabî'nin Kerkük'e başlattığı saldırılar sonrası, savunmasız bırakılan halk, kenti terk etmek zorunda kaldı.
Saldırıların başlamasından sonra kentin güney ve batı mahallelerinde yaşayan yurttaşlar önce şehir merkezine daha sonra ise şehrin kuzey ve doğu mahallelerine çekildi.

Irak ordusu ve Heşdî Şabî'nin büyük bir direnişle karşılaşmadan ilerlemesi üzerine kuzey ve doğu mahallelerine çekilen yurttaşlar, olası bir katliam tehdidine karşı Çemçemal, Teqteq, Hewlêr ve Süleyemaniye'ye doğru göç etti.

Olası bir katliama karşı çocuklarını kentten çıkaran yurttaşların bir bölümünün ise daha sonra silahlanarak kente dönmeleri dikkat çekti. Merkezi direniş kararının olmaması halkta büyük öfkeye neden olurken, savunmasız bırakılan yurttaşlar da kentten çıkmak zorunda kaldı.

Kürtlerin büyük bölümü kentten çıkarken, Arap ve Türkmenlerin yaşadığı mahallelerde ise göç yaşanmadı. Ancak bazı Sünni Türkmenlerin de katliam tehdidine karşı evlerini terk ettiği görüldü.

Göç etmek zorunda kalan yurttaşlar Teqteq ve Çemçemal'da yurttaşlar tarafından karşılandı. Teqteq ve Çemçemallilerin büyük bölümü yollara çıkarak Kerkük'ten göç etmek zorunda kalan halkı evlerinde ağırlamak için gece boyunca yollarda kaldı.