Kerkük ve Xûrmatû’dan 150 bin kişi göç etti

Irak ordusunun ele geçirmesi ve peşmergenin çekilmesinin ardından, Kerkük ile Xûrmatû’dan 150 bin kişi göç ederek, zor şartlar altında yaşamaya başladı.

Irak ordusu, yedeğine aldığı Heşdî Şabî güçleri ile Xûrmatû, Taze, Dakuk, Kerkük’ü ele geçirmesinden sonra, bu kent ve köyleri ile ilçelerinde yaşayan Kürtler göçe zorlandı. Alınan bilgilere göre, Xûrmatû ve Kerkük ile çevresinden yaklaşık 150 kişi göç etti. Xûrmatû'dan göç edenlerin büyük bir bölümü Kelar, Germiyan taraflarına giderken, Kerkük ve çevresinden göç edenler ise Kara İncir ve Çemçemal’a göç etti. Kara İncir ve Çemçemal’a göç eden binlerce Kerküklüden büyük bir bölümüne halk evlerinde yer vererek yerleştirirken, bir kısmı da cami ve okullara yerleşti.

'NAMUSUMUZA EL ATMAYA BAŞLADILAR'

Kerkük’ün Pencali Mahallesi'nden on kişilik ailesi ile göç ederek, Çemçemal’da yerleşecek yer olmadığı için Navşıvan yolu üzerindeki Salar Feke Camisi'ne yerleşen Ğurbet Muhammed Süleyman, Kerkük’teki evlerini bırakıp göç etmelerine ilişkin, “Kerkük’te halk olarak bizi sattılar. Kerkük’ü bir anda boşalttılar. Çocuklar savaş ve silah seslerinden korkuyordu. Bir anda peşmergenin kırılıp kaçtığını söylediler. Biz de artık kalamazdık. Çünkü oradaki tek güvencemiz peşmergeydi. Geldikten sonra gençleri yakalamaya başladılar. Xûrmatû ve daha başka yerde namusa el atmaya başladılar. Xûrmatû ve daha başka yerde daha önce böyle yaşanan olaylar vardı. Kızlarımız, gençlerimiz, küçük çocuklarımız var. O yüzden kalamazdık. Yola çıkıp buraya kadar geldik.”

'ÇEMÇEMAL HALKI ÇOK İYİ DAVRANDI'

Ğurbet Ana, Çemçemal halkının kendilerine çok iyi davrandığını ancak göçmen sayısı çok fazla olduğu için herkesi kucaklama, yerleştirme ve barındırma ile beslemeye güçlerinin yetmediğini belirterek, şunları söyledi: "Burada şimdi sadece biz on kişilik bir aileyiz. Bizim gibi ellinin üstünde aile sadece bu camide var. Halimizi görüyorsunuz. On kişilik bir aileyiz, sadece bir battaniye ile idare ediyoruz. On kişilik bir aile bir battaniye ile idare edebilir mi? Önümüzde kış var, nasıl yapacağız, bilmiyorum. Halimize bir an önce bir çare bulunmasını istiyoruz."

REŞİDİ CAMİSİ'NDE BİR GENÇ...

"Çemçemal’de, Kerkük ve az sayıda da olsa Xûrmatûluların gelip kalmak zorunda kaldığı yerlerden biri de, Reşidi Camisi. Bir gün evlerimize geri döneceğimiz için konuşup televizyonlara çıkıp Irak ordusu ve Heşdî Şabî'ye hedef olmak istemiyoruz" diyen, adının açıklanmasını istemeyen Kerkük Pencali Mahallesi'nden bir genç göç etme nedenlerini şöyle anlattı: "Biz evimizi 19 Ekim'de terk etmek zorunda kaldık. İlk gün askerler ve Heşdî Şabî Kerküklü gençlere bir şey demedi. İkinci günden itibaren şehirde yaşayan gençlerin hepsi bize karşı savaştı. 'Size gününüzü gösteririz' diye tehditler savurmaya başladılar. Bazı gençleri de yakalamaya başladılar. Ailelerimiz çıkmamız durumunda bizim de yakalanacağımızı düşündüğü için evden alabildiğimiz eşyalarla çıkıp buraya geldik. Yaklaşık bir haftadır buradayız. Bir an önce evimize dönmek istiyoruz.”

'SORUMLULAR YARGILANMALI'

Evlerini terk etmek zorunda kalan halkı karşılama gönüllüsü görevini üstlenen Çemçemalli genç Burva Ğerib, bir an önce bu insanların evlerine dönmelerini ya da onlar için bir kamp yapılması gerektiğini söyledi. Ğerip, gelen insanları camide karşılayıp yerleştirmeye çalıştıklarını söyleyerek, ihtiyaçlarına ilişkin ise "İhtiyaçları çoktur. Emzikli kadınlar var. Çocuk sütü lazım. Gıdaya ihtiyaç var" dedi ve şöyle devam etti:

"Böyle devam ederse onlar için bir kamp yapılması gerekir. Bu insanlar bu durumda kalamazlar. Sığındıkları evlerde ve camilerde kalamaz bu insanlar.

Bizim isteğimiz, sağlıklı bir şekilde evlerine, yurtlarına dönmeleridir. Bunun koşulları oluşur mu, bilmem. Bu insanların bu duruma düşmesine neden olanların ise halk tarafından yargılanmalarını umuyoruz."

YARDIM KAMPANYASI SÜRÜYOR

Irak ordusu ile Heşdî Şabî güçlerinin 16 Ekim'de ele geçirdiği başta Kerkük ve Xûrmatû ile diğer Çemçemal’e göç eden halka yardım etmek için Kürdistan Yurtsever Gençlik Hareketi bir yardım kampanyası başlattı. Gençlik Hareketinden Ekrem Ali, Çemçemal ve çevresinde yaşayan halka yardımda bulunma çağrısı yaptı. Ali, Xûrmatû, Dakuk, Taze’den göç etmek zorunda kalanları yardım edilmesi için şöyle seslendi: "Çemçemal ve çevresinde yaşayan halkımızın buna duyarlı yaklaşacağını umuyoruz. Yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Yiyecek, içecek battaniye vb. malzemelere çok fazla ihtiyaç var. Bir battaniye ile geceyi geçirmek zorunda kalan 10 kişilik ailelerimiz var. Şu ana kadar halkımız bir duyarlılık gösterdi. Ama yetmiyor. Halkımızın daha duyarlı yaklaşmasını istiyoruz. Çünkü baskılardan ötürü her geçen gün yeni aileler geliyor.”