KODAR'dan orman yangınlarına karşı eylem çağrısı

Rojhilat'taki orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan KODAR, karakol inşaatları ile ormanların yakılmasının paralel ilerlediğine dikkat çekti.

Doğu Kurdistan Demokratik ve Özgür Toplumu (KODAR) Ekoloji Komitesi, İran devletinin son aylarda Rojhilat'taki (Doğu Kürdistan) ormanlara yönelik saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. İran'ın ormanları ateşe vermesini kınayan KODAR, halka eylem çağrısı yaparak, karakol inşaatları ile ormanların yakılması sürecinin paralel ilerlediğine dikkat çekti.

KODAR'ın sitesinde yer alan açıklama şöyle:

"İnsanların yaşadığı coğrafya ve doğanın, o coğrafyada yaşayan insanların ruh ve bedeni üzerinde büyük bir etkisi olduğu bilinmektedir. Başka bir deyişle bir ülkenin doğasının ne kadar korunduğu, temiz tutulduğu o ülkenin ne kadar korunduğu ve değer verildiğinin göstergesidir. Ortadoğu'nun kalbinde yer alan ve doğal güzellikleriyle bilinen Kürdistan, birçok çevrenin saldırısı altındadır.

HALKIMIZIN YAŞAM ALANLARI HEDEF ALINIYOR

Yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından bu kadar zengin olan bu coğrafya, üzerinde yaşayanların huzur ve refah içinde yaşaması gerekirken, ne yazık ki bir sömürge hukukuyla karşı karşıyadır. Kürdistan'ın işgalcileri yıllardır su, petrol ve doğal kaynaklarına göz dikmişlerdir. Hegemonik güçler, bu saldırılarıyla halkımıza hiçbir yaşam alanı bırakmadıkları gibi her gün saldırılarını yoğunlaştırmaktadırlar. Meşru olmayan istekleri için ülkemizi hedef almış ve coğrafyamızda yaşayan hiçbir canlıya bir tahammül etmemektedirler.

İran iktidarı ise son yıllarda baraj ve karakol yapımlarıyla halkımıza karşı yeni bir politikanın startını vermiştir. Son zamanlarda da Rojhilat ormanlarının bilinçli bir şekilde yakılmasıyla halkımıza yönelik kirli politikalar artarak devam etmektedir. Bu kirli siyasetin en büyük amaçlarından bazıları da kültürel soykırım, doğa katliamı ve halkımızın göçertilmesidir.

TÜRKİYE DE İRAN GİBİ SOYKIRIMCI POLİTİKALAR YÜRÜTÜYOR

Bu soykırımcı politikalar sadece İran devleti tarafından sürdürülmemektedir. Türk devleti de Kuzey Kürdistan ve sınır hattında hızlandırdığı baraj inşaatlarıyla bu kirli politikada İran devleti ile koordineli bir şekilde hareket etmektedir. Bu iki devlet, aynı zamanda Kürdistan doğasını tahrip ederek, demografik değişimi hedeflemektedir.

Son günlerde Kürdistan'da artan orman yangınları da, ülkemizin ekosistemini yok etme çabalarının bir sonucudur. Doğal güzellikleri yok edilmiş bir ülkede halk da ahlaktan yoksun bırakılmak istenmektedir. İran rejimi de başta Hewreman, Merîwan, Banê, Serdeşt, Kamyaran, Avdanan ve Rojhilat'ın diğer bölgelerinde çıkardığı orman yangınlarıyla, Rojhilat doğasını yok etmek istemektedir. Bir yandan karakolların yapılması, diğer yandan da ormanların yakılması birbirine paralel olarak yürütülmektedir.

KODAR olarak İran devletinin doğaya karşı bu talancı ve imhacı politikalarını lanetliyor ve halkımızın geniş kapsamlı eylemlerle doğasına sahip çıkacağına inanıyoruz. Doğanın korunması için meşru ve haklı taleplerinde ısrarlı olacakları kanaatindeyiz. İran devletinin de Kürdistan doğasının yok edilmesinin cevapsız kalmayacağını bilmesi gerektiğini belirtiyoruz."