OHAL'e, faşizme karşı Vicdan ve Adalet’in sesi yükseliyor-İZLENİM

Amed ve İstanbul’un ardından Van’da süren Vicdan ve Adalet Nöbeti yoğun polis ablukası ve engellemelere rağmen halkın desteği ve milletvekillerinin kararlı duruşuyla sürüyor.

Ablukayı değerlendiren HDP Sözcüsü Osman Baydemir, faşizmin özünde korkak olduğunu, kuşatmanın da bu korkunun eseri olduğuna dikkat çekti.

Demokratik bir eylem olan Vicdan ve Adalet Nöbetinde sandalyelerin bile içeriye girmesine izin vermeyen polis HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın resimlerini ‘Suç ve Suçluyu övmek’ olduğunu iddia ederek engelledi. Vicdan ve Adalet Nöbetine gelen yemeklerde saatlerce kapıda bekletildikten sonra veriliyor.

SARI BASIN UYGULAMASI TUTMADI

Musa Anter Parkı’nın bulunduğu Kültür Kavşağını trafiğe kapatan polis, özellikle basına karşı oldukça tahammülsüz davranıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık vurguladığı ‘Sarı Basın Kartı olmayan gazeteci olamaz’ açıklamalarını esas alan polis ilk gün, ablukaya alınan nöbet alanına gazetecilerin girişini Sarı Basın Kartı olanlarla sınırlamak istedi. Ancak AA'nın muhabirlerinin dahi Sarı Basın Kartının olmadığını gören polisler bu uygulamadan vazgeçmek zorunda kaldı.

ÇEVRE BİNALARDAN ÇEKİM YASAK

Van'daki Adalet ve Vicdan nöbeti nedeniyle merkezi tamamen ablukaya alındı. Bütün caddeler, sokaklar, mahalleler kuşatma altında tutuluyor. Muhabirlerin görüntü almak için çıkmaya çalıştığı çevre binaların etrafını tutan polis, gazetecilerin görüntü almasına izin vermiyor.

KUŞATMAYLA İZOLASYON HEDEFLENİYOR

Polisin ilk günden beri başlattığı abluka ile halkın nöbet alanına gelmesi engellenmeye çalışılıyor. Ancak buna rağmen çevre binalardan balkonlara çıkan halk desteğini esirgemiyor. Polisin bir cezaevine dönüştürerek toplumdan izole etmeye çalıştığı Vicdan ve Adalet Nöbeti ise her şeye rağmen sürüyor. Türküler söyleniyor, halaylar çekiliyor. Sadece 2. gününde yüzlerce insan Vicdan ve Adalet Nöbetini ziyaret etti.

BAYDEMİR: FAŞİZM ÖZÜNDE KORKAKTIR

Nöbet eylemi nedeniyle görüştüğümüz HDP Sözcüsü Osman Baydemir, faşizmin özünün korkak olduğunu, kuşatmanın da bu korkunun göstergesi olduğunu söyledi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’da AKP medyasının ‘Van halkı HDP’ye sırtını döndü’ şeklinde ki açıklamalarına ‘Etrafımızı bariyerlerle, barikatlarla örenler Van halkının bize yüz çevirdiğini iddia ediyor. Madem öyle bıraksınlar da bir vekilimiz caddeye çıksın, 100 bin kişi ardına takılacak diye tüm bunları yapanlar halkın bize sırtını döndüğünü söylüyorlar. Madem öyle kaldırın kuşatmayı niye korkuyorsunuz’ diyerek tepki gösterdi.