Ovakışlalılar, bozuk yolları kendileri tamir ediyor

Bitlis’in Ovakışla Nahiyesi sakinleri, hükümetin yapmadığı bozuk yolları kendi imkanlarıyla onarıyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla’nın köylerinde halk, uzun zamandan beri yol konusunda mağduriyet yaşıyorlar. Tüm çabalarına rağmen köylüler yollarının onarılmaması nedeniyle kazma ve kürek alarak yollara düştü. Köylülere göre kendilerine çiftçi destek kredisini bile ‘Güvenlik soruşturması’ gerekçe gösterilerek verilmedi.

Bitlis’in Ahlat İlçesine bağlı Ovakışla Beldesinde 2014 seçimlerini BDP’li belediyenin kazanmasının ardından köylüler adeta tüm devlet imkanlarından men edildi. Normal şartlarda tüm köylere sağlanan çiftçi kredisi desteği Ovakışla köylerine ‘Güvenlik soruşturması’ gerekçe gösterilerek verilmedi. Kendilerine yapılan bu muamele nedeniyle tüm kamu imkanlarından muaf kalan köylülerin başvuruları da sonuçsuz kaldı.

Kamu hizmetlerinden kış ayında yollarının kapanması sırasında bile yararlanamayan ve köy yolları açılmayan köylüler karların erimesiyle birlikte bozulan yollarının onarılması için Karayolları Müdürlüğü’ne başvurdu ancak buradan da bir sonuç çıkmayınca köylüler ellerine kazma kürek alarak yollara düştü. Kendi yollarını kazma, kürek ve el arabası ile onarmaya çalışan köylüler hükümete oldukça tepkili.

Yaşadıkları zorlukları ve mağduriyetleri anlatan köy sakinleri, yetkililerin duyarsız kaldığı sorunlarını kısmen de olsa kendi imkânlarıyla çözmeye çalıştıklarını söylediler.

Konu ile ilgili görüşlerini aktaran köylüler, “Vergimizi ödüyoruz, askerlik yapıyoruz, seçim zamanı iktidarlar gelip her şeyi vaat ediyor ama hizmet olduğu zaman kimse gelmiyor. İşte budur bizim halimiz. Kendi imkanlarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bizim bir yolumuzu bile onaramayanlar bizim hangi sorunumuzu çözecek. Konu ile ilgili görüştüğümüz birçok yetkili bize ‘Siz kime oy veriyorsunuz?’ şeklinde imalı sorular soruyor. Mağdur durumdayız ve umarız bu konuyla ilgili yetkililer sorunlarımıza çözüm bulur” diyerek hükümete tepki gösterdi.