Özgür Halk Dergisi dağıtıcılarına 4’er yıl 2’şer ay hapis cezası

Amed’de Özgür Halk Dergisi’nin dağıtımını yapan Hividar Diker ve Emrah Demir’e, 4’er yıl 2’şer ay hapis cezası verildi.

Amed’de Nisan ayında Özgür Halk Dergisi’nin 196’ncı sayısını dağıttıkları sırada gözaltına alınıp serbest bırakılan dergi çalışanları Hividar Diker ve Emrah Demir hakkında “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” ve “örgüt üyesi olma” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında karar çıktı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Hividar Diker ve avukatı hazır bulunurken, Emrah Demir ise duruşmaya Van Başkale’de SEGBİS üzerinden katıldı. Kimlik tespiti yapılması ve 1 sayfalık iddianamenin okunmasının ardından savunmalara geçildi. 

Diker ve Demir daha önce savcılıkta verdikleri ifadeleri tekrar ederek, beraatlarını istedi. Davanın esası hakkındaki görüşünü açıklayan duruşma savcısı, sanıkların derginin satış ve dağıtımını yaparak “bilerek ve isteyerek örgüte fon toplamak suretiyle finansman sağlamak” suçunu işlediklerini ileri sürerek, cezalandırılmalarını istedi. 

Mütalaaya karşı savunma yapan sanık avukatı Resul Tamur, derginin künyesi ve adresi olan İstanbul’da basılan yasal bir dergi olduğuna işaret ederek, yasaya göre dergi basılmadan önce bir örneğinin o ilin cumhuriyet başsavcılığına, valiliğe ve emniyet müdürlüğüne gönderildiğini vurguladı. Derginin örgüte finans sağlamak amacıyla basılmadığını ve yayınlanmadığını ifade eden Tamur, derginin bu sayısı hakkında yasaklama ve toplatma kararı bulunmadığına dikkat çekerek, müvekkillerinin beraatını istedi. 

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, “dergi satarak örgüte finansman sağladıkları” iddiasıyla Diker ve Demir’e, 4 yıl 2’şer ay hapis cezası verdi.

Demir ve Diker’in avukatı karara itiraz edecek.