Roboskili Aileler'den HDP'li vekilerin tutuklanmasına tepki

Roboski Aileler, 254'ncü haftada bir araya gelerek devletin uçakları tarafından katledilen yakınlarının faillerinin bulunup yargılanmasını istedi.

Şırnak'ın Uludere) ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları tarafından katledilen 34  kişinin aileleri, katliamın 254'ncü haftasında "Roboski Şehitliği"nde bir araya gelerek adalet taleplerini yineledi. Katledilen çocuklarının mezarlarını ziyaret eden aileler, dualar okuyarak mezarlığa gelenlere şeker dağıttı.

Mezar ziyaretinin ardından aileler adına açıklama yapan Roboski-Der Başkanı Veli Encu, devletin Kürtlere ve Kürt siyasetçilerine yaklaşımının 90'lı yılları aratmayan bir noktaya geldiğini belirterek, "28 Aralık gecesi çoğunluğu çocuk 34 yakınımızın hunharca savaş uçakları ile katledildiği bu iktidar döneminde sorumluların bulunup yargılanmasını beklerken iktidarın biz Roboski’li Ailelere gittikçe artan bir dozda saldırması, irademizi gasp etmeye çalışması ülkenin de gelmiş olduğu noktaya iyi bir örnektir” dedi. 

4 Kasım gecesi yapılan operasyonla aralarında HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ında bulunduğu onlarca milletvekillinin tutuklanmasını hatırlatan Encu, devletin ve AKP'nin HDP Vekil Ferhat Encu şahsında Roboskili Aileleri cezalandırdığını söyledi. 

Encu, 34 sivilin katillini bulup yargılamak yerine kardeşi ve yakınlarını kaybeden Ferhat Encu'ya yönelik uygulamanın devletin yaklaşık 100 yıldır bölgeye ve halkına yönelik yaklaşımının açık bir göstergesi olduğunu kaydetti. 

 

Encu, “Devletin bütün kademelerinden geri dönmüş, yargı safhası skandal düzeyde hataları barındıran Roboski davası son olarak Anayasa Mahkemesi tarafından da reddedilince Sayın Ferhat Encu’nun girişim ve gayretleri ile dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı. Bu davanın peşini bırakmayacağı ve halkı ile her zaman beraber olup bütün zulüm ve haksızlıkların üzerine gideceğini anladıklarında Ferhat Encu’ye devletin yaklaşımı daha sert ve hukuksuz bir hal aldı. Roboskili Aileler ve onların temsilcisi olan Ferhat Encu’nun haksızlık karşısında bugüne kadar takınmış oldukları tavır adaletin ölçüsü olmaya devam edecektir. Bu ölçü gelinen noktada iktidarın yoğun bir saldırısına maruz kalmış olsa bile adaletin tecelli edeceği gün gelene kadar biz Roboskililerin ve Ferhat Encu’nun bu mücadelesinin devam edeceğinden kimsenin bir şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.