Rojhilat'ın İran rejimine karşı öfkesi dinmiyor

İran rejiminin Banê'de iki kolberi katletmesinin ardından başlayan ve yayılan eylemler 4'üncü gününde de Rojhilat'ın birçok kentinde farklı şekillerde protesto edilmeye devam ediyor

Kirmanşan ve Sinê'den eylem çağrıları yapılırken, eski tutsaklar da açlık grevinde. 

İran rejim güçlerinin 4 Eylül günü Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) Sinê eyaletine bağlı Banê kentinde Qadir Behramî (41) ile Heyder Fereci (21) isimli iki kolberi (sınırda ücret karşılığında yük taşıyan kişi) katledilmesinin ardından başlayan eylemler devam ediyor.

Başta Banê olmak üzere Sinê eyaletinde 3 gün süren eylemlere Kirmanşan ve eski tutsaklardan destek geldi. Kirmanşan eyaletindeki siyasi aktivistler bugün için eylem çağrısı yaptı. Ayrıca Sinê eyaletinde de bugün saat 19.00 için sokağa çıkma çağrısı yapıldı.

Öte yandan daha önce Rojhilat halkına destek vermek amacıyla farklı tarihlerde tutuklanan ancak ardından serbest bırakılan 10 kişi de kolberlere yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla 3 günlük açlık grevi eylemi başlattı.

Mihemed Sediq Kebuwend, Hesen Eminî, îsmaîl MuftîZade, Hadî Edeb, Hisamedîn Emin, Sîman Çayçî, Îclal Qewamî, Şîlan Gilanî, Mehmud Mehmudî ve Mesud Kurdpur isimli yurttaşlar kolberlere saldırıları protesto etmek için başlattıkları açlık grevini ikinci gününde sürdürüyor.

Rojhilat'ta rejimin katliam ve açlıkla terbiye politikalarına yönelik öfke büyürken, İran rejimi de söz konusu kentlere askeri güç sevk ederek, halka gözdağı vermeye çalışıyor.

Başta Banê, Merîvan, Sinê, Serdeşt ve sınır hattındaki kentlere çok sayıda asker ve İran istihbaratı (İtlaat) üyesi sevk eden rejim, kentin merkezi yerleri ile hükümet binalarının etrafına da özel birlikler konuşlandırıyor. Rojhilat'ın büyük bölümünde ise internet şebekeleri kesilmiş durumda.

Bunun karşısında Banê ve Merîvan başta olmak üzere birçok kentte de kepenk ve kontak kapatma eylemleri sürüyor.