Rojhilat serhildanında 3'üncü gün: Abluka sürüyor

Rojhilat'da iki kolberin katledilmesiyle başlayan eylemlerin 3'üncü gününde İran rejimi Kürt kentlerine askeri sevkıyat yapmaya devam ediyor. Rojhilat'ın birçok kentinde ise kepenkler kapalı. 

İran İslam rejiminin 4 Eylül günü Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) Sinê eyaletine bağlı Banê kentinde Qadir Behramî (41) ile Heyder Fereci (21) isimli kolberleri (ücret karşığında sınırda yük taşımacılığı yapan kişi) hedef alarak katletmesinin ardından Banê başta olmak üzere Rojhilat'ın birçok kentinde yaşanan eylemlerin üçüncü gününde İran rejimi fiili olarak olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. 

REJİM BANÊ'YE GÜÇ SEVK EDİYOR 

Sinê eyaletine bağlı Banê kentinde dün ve öndeki gün yaşanan büyük çaplı eylemlerin ardından İran rejimi, kentte adı konulmamış bir OHAL ilan etti. Rejimin Banê'ye askeri güç sevkıyatı devam ederken, kentin her yerinde devriye araçlarının dolaştığı belirtildi. 

ANF Banê muhabiri, dünkü eylemlerde halkın hedefi olan Banê Kaymakamlığı'nın önüne çok sayıda pasdar ve polisin konuşlandırıldığını aktardı. Öte yandan halkın kepenk ve kontak kapatma eylemi sürüyor. 

MERÎVAN'DA KEPENKLE KAPALI

Sinê eyaletine bağlı Merîvan'da ise eylemlerin ilk gününden itibaren kente çok sayıda asker ve İtlaat (İran istihbaratı) üyesi nakleden rejim, güz sevkıyatına devam ediyor. 

Merîvan muhabirimiz, Merîvan'da kepenklerin kapalı olduğunu, Merîvan Kaymakamlığı'nın etrafında çok sayıda güç konuşlandırıldığını ve kentin sokaklarında rejim güçlerinin devriye araçlarının dolaştığını bildirdi. 

SINE'DE İNTERNET ŞEBEKELERİ KESİLİYOR

İran rejimi Sine eyalet merkezinde de halkın iletişimini koparmak ve yaşananların dünyaya duyurulmasının önüne geçmek amacıyla internet şebekeleri kesildi. Sinê muhabirimiz ise kentteki birçok noktada internetin çekmediğini bazı noktalarda ise belli aralıklarla internet şebekelerinin kesilip açıldığını aktardı. 

Ayrıca kentin birçok noktasında rejim güçlerinin sivil kıyafetlerle dolaştığı ve siyah renkli sivil araçlarla devriye dolaştığı bildirildi. 

Öte yandan Sinê eyaleti ile Saqiz kenti arasındaki Dîwandere ilçesinde de sivil kıyafetli çok sayıda İtlaat üyesi ile polisin konuşlandırıldığı öğrenildi. 

SINE VALİSİ: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sinê Valisi Ebdulmihemed Zahidî bugün yaptığı yazılı açıklamada üç gündür eylemlerin yaşandığı Banê kentinde durumun sakin olduğunu iddia etti. Zahidi, Qadir Behramî ile Heyder Fereci isimli kolberleri katleden kişilerin ise gözaltına alındığı ve soruşturma başlatıldığı iddiasında bulundu. 

NE OLMUŞTU?

İran İslam Cumhuriyeti rejim güçlerinin 4 Eylül günü Banê'de Qadir Behramî (41) ile Heyder Fereci (21) isimli kolberleri hedef alarak katletmesinin ardından Banê halkı kaymakamlığın önünde toplanarak, binanın kapısını kırmıştı. 

Banê'nin yanı sıra Merîvan, Pîranşar, Serdeşt ve Sinê'de de eylem çağrıları yapılmış ve dün büyüyen eylemlerde Banê'de en az 5 kişi yaralanmış, 10 kişi ise gözaltına alınmıştı. 

Eylemler karşısında İran rejimi de söz konusu kentlere karadan ve havadan çok sayıda güç sevk etmiş ve fiili olarak OHAL ilan etmişti. 

Doğu Kürdistan Demokratik Toplum Kongresi (KODAR) de yaptığı yazılı açıklamayla Rojhilat'taki halk eylemlerine destek çağrısı yaptı. 

Çağrının ardından Doğu Kürdistan Birlikleri'nin (Yekîneyên Rojhilatê Kurdistan - YRK) Banê'nin Sawan köyünde İran pasdarlarına eylem düzenlediği ve eylemde 2 pasdarın öldürüldüğü, en az 2 pasdarın da yaralandığı bildirilmişti. 

Ancak henüz KODAR ve YRK şimdiye kadar konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.