Şehba'yı Kürtsüzleştirme politikası sürüyor

Türkiye’nin Şehba’yı Kürtsüzleştirme ve demografik yapısını değiştirme harekatı sürüyor.

Türkiye’nin Şehba’yı Kürtsüzleştirme ve demografik yapısını değiştirme harekatı sürüyor. Türkiye önceki gün ‘Fırat Kalkanı’ adı altındaki işgal harekatını bitirdiğini duyururken aynı gün Şehba’nın Kürt köylerine Humus’tan getirdiği aileleri yerleştirmeye başladı.

Türkiye, 24 Ağustos 2016’da Cerablus’u işgal etti. Ardından yönünü Rai, Ezaz, Exterin, Soran ve en son da Bab’a çevirdi. Türkiye bu merkezleri işgal ederken asıl hedefi ise bu merkezler arasında kalan Şehba bölgesi; bölgedeki 217 Kürt köyüydü. İşgal harekatı sırasında 217 Kürt köyünden yaklaşık 50 tanesi Türkiye işgal ordusu ve bağlı çeteleri tarafından yakılıp yıkılarak işgal edildi, köylülerin mal varlıklarına el konuldu. Bu köyler Rai’den başlayıp Marea yakınlarına, Marea’dan başlayıp Bab’a kadarki alanda yer alıyor. Talan edilen köy ve kasabaların başında Rai, Dudyan, Gidriş, Tel Şehir, Karagöz, Twis, Şava, Şiverin, Belüniye, Tel Cican, Tel Circir, Qibbesin, Şeyh Nasır, Hawar Kilis, Yazıbağ, Sosinbat, Karaköprü, Karamezra ve geliyor.

Türk ordusu ve bünyesindeki çetelerin işgal ederek boşalttığı, mal ve mülklerine el koyduğu bu köyler için yaptığı planlama ise Tel Afer, Türkmendağı bölgesi ile DAİŞ, Sultan Murad ve Liva El Hamze içinde yer alan Doğu Türkmenistan’dan getireceği aileleri yerleştirerek nüfus yapısını değiştirmekti. Türk ordusu ve bağlı çetelerin saldırıları sırasında bunun adımları atıldı, ancak daha çok şimdi hızlandırıldı.

Halep ve Bab üzerine Rusya ile yaptığı anlaşmadan sonra Halep’ten İdlip’e kaydırılan çete elemanları ve ailelerinden bazılarını çekip Cerablus, Rai, Ezaz’a yerleştirdi. Son dönemlerde Hama ve Humus üzerine yaptığı anlaşmalarla şimdi farklı ve yeni bir adımını attı. Türkiye her zaman için Suriye’de oluşturduğu kendisine bağlı paravan gruplarla bunu yapmaya çalışıyor.

Daha önce Asifet Şimal, Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan Murad, Kanuninin Torunları, Sultan Abdulhamit, Sahil 1. ve 2. Tümenleri adıyla bu planlarını gerçekleştiriyordu. Şimdi ise adı sanı duyulmayan ancak yeni türetilen bazı isimlerle bu adımı pratikleştirmek istiyor.

YENİ ÇETE: SÜLEYMAN ŞAH

Türkiye’nin yeni bir çete grubu olduğu anlaşılan Liva Süleyman Şah adlı grup, dün yayınladığı bir bildiriyle Şehba’da demografik yapı değişikliğine başladıklarını, daha önce köylerinden ve evlerinden çıkarıp her şeylerini talan ettikleri Kürtlerin yerine Humus Waar’dan getirdikleri aileleri yerleştirdiklerini duyurdu. Liva Şah Süleman’ın bildirisinde şöyle deniliyor: "Daha önce PKK’ye yakın olan Sosınbat ve Qibbesin’den aileler çıkarılmıştı. Çıkarılan bu ailelerin yerine Waar’dan getirilen 60 aile yerleştirildi."

Bildiride, Kürtlerin hepsinin bölgeden çıkarılacağı belirtiliyor. Zaten Numan ve Qubbeşeyh köylerine de önümüzdeki günlerde çete elemanları ve ailelerini yerleştirmek için hazırlık yapılıyor.

Bu bildiri, Türk devleti ve kendisine bağlı çetelerin, Şehba’da demografik yapıyı değiştirdiğinin yazılı kanıtı. Bildiriye göre bunun önümüzdeki günlerde daha da sistemli bir hale getirilerek devam ettirilecek. Bu da önümüzde günlerde Devrimciler Ordusu ve QSD güçlerinin elinde olan bölgelere yönelik saldırıların da başlatılacağının işareti. Türk devleti ve çetelerinin hedefi Şehba’nın tamamı.

SALDIRILAR BUNUN İÇİNDİ

Türk devleti ve bağlı çetelerinin Şehba üzerine olan hesapları bugüne dayanmıyor. Daha önceki yıllarda Kürt çete gruplarını harekete geçirerek etkili olmaya çalıştılar. Son günlerde Tevgera Azadi diye yeni bir grup da ilan ettiler. Bu grup adına Kudus El Arap gazetesine Cuma Afrin adıyla bir ropörtaj da verilmişti. Cuma Afrin, Barzani, ENKS ve Türkiye’nin arkasında olduğunu da açıkça belirtiyor. Fırat Kalkanı adlı işgal harekatının bittiğinin ilan edildiği gün Şehba’ya yönelik önümüzdeki günlerde planlanan saldırıların provası da Sed Şehba, Tıl Rıfat, Meraanaz, Ayn Dekne köylerine yönelik saldırılarla yapıldı.