Şengal’e ambargoya HRW’den tepki

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Güney Kürdistan makamlarının Şengal’e uyguladığı ithalat-ihracat kısıtlamalarına tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan HRW, Kürdistan bölgesel hükümetinin güvenlik gerekçesiyle uygulamaya koyduğu “ölçüsüz” kısıtlamaların “gereksiz bir şekilde halkın gıdaya, suya, geçim olanakları ve diğer temel haklara erişimini engellediğini” kaydetti.

HRW’nin Ortadoğu Masası Müdür Yardımcısı Lama Fakih, malların ithalatı ve ihracatının Şengal’den itibaren kısıtlandığını belirterek, “Bölgesel hükümet, engel çıkaracağına evlerine dönmek isteyen yüzbinlerce sivil Êzidî’nin Şengal’e girişine kolaylık tanımalı” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, karşılaştıkları hiçbir köylünün Şengal bölgesindeki ürünlerini satmak için izin alamadığını kaydetti.

HRW’ye göre Kürt hükümeti PKK faaliyetlerini bu kısıtlamalara gerekçe olarak gösteriyor.

PKK gerillaları Ağustos 2014’te yüzbinlerce Êzidî’yi soykırımdan kurtarmıştı. Bölgeyi korumakla görevli KDP peşmergeleri ise DAİŞ çeteleri karşısında kaçarak, Êzidîleri çetelerin insafına bırakmıştı. Binlerce Êzidî vahşice katledilirken, binlercesi de cinsel köle statüsüne indirgendi. Şengal Kasım 2015’te DAİŞ çetelerinden kurtarılmıştı. Son bilgilere göre halen 3 bin dolayında Ezidi DAİŞ çetelerinin elinde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Êzidîlere yönelik bu saldırıları “soykırım teşebbüsü” olarak tanıdı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.