GÖRÜNTÜLÜ

Şengal halkı dönmek istiyor, KDP engelliyor

Aştî Kampı Muhtarı Bişar Elî, Süleymaniye’deki Êzidî halkının dönme hazırlığını yaptığını ancak KDP'nin Şengal'e saldırısının bunu engellediğini belirtti.

Süleymaniye’deki Aştî Kampı sakinleri, KDP’nin Xanesor üzerindeki saldırılarını protesto etti ve çeteleri kınadı.

Kampta kalan Êzidîler, KDP’nin engellemeleri yüzünden Şengal’e dönemeyince, Aştî Kampı Muhtarı Bişar Elî, Xanesor direnişine katıldı.

Elî, KDP çetelerine yönelik tepkilerini dile getirdikten sonra, “Halkın isteği üzerine buraya geldim, ben Şengalli 250 ailenin sorumluluğunu üstlenmişim, halkımızın durumunu öğrenmek için Şengal’e geldik” dedi.

'SALDIRI BİZİM İÇİN ENGEL OLDU'

Elî, şunları ifade etti: “Xanesor’daki olaylar bütün Êzidîler üzerinde etki yaptı, özellikle de bizim kampımıza etkisi oldu. Çünkü Xanesor ve Sinûn’daki halkın büyük bir kısmı bu kampta yaşıyor. Bu saldırı oluncaya kadar, onlarca aile Şengal’e dönüş hazırlığı yapıyordu. Ama KDP saldırısından bu yana halkta dönmek için bir isteksizlik var. Çünkü Aştî Kampı sakinleri aylarca köylerinin çetelerden temizlenmesini bekledi. Ama bu saldırı bizim için engel oldu. Köylerimizin kurtarılmasını bekliyoruz. Kamplarda yazın durumlarımız iyi değil, kışın ise soğuktur. Artık dayanamıyoruz, Şengal’den uzakta yaşamak istemiyoruz."

KAMPTAKİLERİN MESAJI

Elî, kamp sakinlerinin bir mesaj gönderdiğini ve mesajda “Çeteler halkımızı katledeceklerine köylerimizi kurtarsınlar. Bu çetelerin DAİŞ’e karşı güçlerinin olmadığını biliyoruz. Bu yüzden halkımıza saldırıp, halkımızı katlediyorlar” denildiğini aktardı.

'HALKIMIZ SALDIRILARI CEVAPSIZ BIRAKMAZ'

Şengal’deki karışıklığın çözülmesini dileyen Muhtar Bişar Elî, son olarak şöyle dedi: “Bütün güçlerden dileğimiz; kardeşlerine karşı savaşmasınlar. Êzidxane toprağına gelen güçler, buraları bırakıp kendi topraklarına dönsünler. Halkımız kendini savunmak için onlara mecbur değil. Halkımızın bütün saldırıları cevapsız bırakmayacak kadar gücü var."