Sinêli aktivistlerden çağrı: Eylemcileri derhal serbest bırakın!

Sinêli aktivistler, kolberler ve Banê halkına destek amacıyla düzenledikleri eylemde gözaltına alınan eylemcilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. 

Sinê'deki sivil aktivisler, kolberlerin katledilmesine karşı ve Banê kentinde yapılan protesto eylemlerine destek amacıyla bugün düzenledikleri eylemlerde gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması ve yaralıların tedavilerinin yapılması çağrısı yaptı. 

Sinê halkı, 4 Eylül günü Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) Banê kentinde Qadir Behramî (41) ile Heyder Fereci (21) isimli iki kolberi (sınırda ücret karşılığında yük taşıyan kişi) katletmesini protesto etmek amacıyla bugün akşam saatlerinde alanlara çıkmış ve rejim güçlerinin saldırısında birçok kişi yaralanmış, 8 eylemci ise gözaltına alınmıştı.

Gözaltılar ilişkin açıklama yapan siyasi aktivistler, kolberlerin katledilmesini protesto etmek amacıyla düzenledikleri eyleme İran rejim güçlerinin saldırdığını hatırlatarak, "Değerli Sinê halkı bugün göstermiş olduğunuz yurtseverlik örneği ve duyarlığınız için teşekkür etmeyi borç biliyoruz. Bizim amacımız kolberlerin sesi olmaktı, sizler de sesimize ses kattınız" ifadelerine yer verdi. 

Açıklamanın devamında İran rejim güçlerine gözaltına alınan 8 eylemcinin bir an önce serbest bırakılması ve yaralıların tedavilerine izin verilmesi çağrısı yapıldı. 

Bugün saat 18.00'da binlerce Sinêlî, Îqbal (Azadî) Meydanı'nda toplanarak, kolberlerin katledilmesini protesto etmişti. İran rejim güçleri ise biber gazı ve joplarla kitleye saldırmıştı. Ancak saldırılara rağmen halk sokakları terk etmeyerek eylemini düzenlemişti.